Ga naar inhoud
De Inuit zijn het slachtoffer van de opwarming van de aarde en de vervuiling van spilzieke economieën elders. Pipaluk Knudsen-Ostermann maakt een ontluisterende reis langs de veroorzakers op vele continenten.


De witte vlaktes van Groenland lijken een voorbeeld van ongerepte natuur. Maar dat is schijn. De opwarming van de aarde doet de gletsjers smelten. Daarnaast bedreigt een stille moordenaar de Inuit-gemeenschap. De vervuiling in andere werelddelen eist hier zijn tol. DDT, zware metalen en dioxinen belanden door oceaanstromingen en de wind in de sneeuw en het voedsel van de sober levende Inuit. Het traditionele voedsel, spek van het walvisachtig zoogdier narwal, bedreigt inmiddels hun vruchtbaarheid en gezondheid.
Silent Snow is onderdeel van een project dat de aandacht wil vestigen op de vervuiling door persistente organische pesticiden (POP's). De documentaire volgt de jonge Inuit Pipaluk Knudsen-Ostermann op haar reis naar de herkomst van het gif. Ze gaat van Oeganda naar Azië, onder andere naar Bhopal, en vandaar naar Centraal en Zuid-Amerika. Ter plekke spreekt ze mensen die de aandacht vestigen op het achteloze gebruik van DTT, de illegale lozingen van machtige industrieën of de gewetenloze exploitatie van de natuur. Pessimisme en maar heel weinig hoop wisselen elkaar af.

Titel: Silent Snow
Jaar: 2011
Duur : 1 uur, 11 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Competities: Jaaroverzicht
Editie: NFF 2011

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still