Ga naar inhoud
Met Peer Mascini als commentator worden de blauwe reigers van Amsterdam onder de loep genomen. Zij snacken bij de Febo, kraken nesten en ook partnerruil is deze hoofdstedelijke inwoners niet vreemd.
Tegenwoordig wonen er in de hoofdstad ongeveer zevenduizend reigers en in de winter zijn dat er zeker tienduizend. Ze huizen in drie grote kolonies verspreid door de stad: Frankendael in Oost, het Beatrixpark in Zuid en boven de flamingovijver van Artis. Met droogkomisch commentaar van acteur Peer Mascini brengt regisseur Marc van Fucht de leefwereld van deze verstadste diergroep in kaart. Ze zijn stipt op tijd bij de Febo en bij de bejaarde vrouw die haar geld liever uitgeeft aan kippenvleugels voor de reigers dan aan de eigen kachel. Zij blijft ondanks rechtszaken tegen haar voederpraktijken de dieren trouw. De onderhoudsman in Artis verwijdert juist graag de nesten uit de bomen om de aantallen binnen de perken te houden. De man met zeldzame vissen in zijn vijver ziet de reigers ook liever dood dan levend. Reeds in het jaar 1285 werden er volgens Vondel al reigers in Amsterdam gesignaleerd. Is de blauwe reiger na zo veel eeuwen nog uit het straatbeeld weg te denken?

Credits

Producent
Camera
Set geluid
Sound Design
Productiebedrijf
Corona Pictures
Omroep
NTR
Distributie
Off the Fence

Titel: Schoffies
Jaar: 2006
Duur : 59 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Competities: Gouden Kalf Competitie, Hoofdprogramma
Editie: NFF 2007

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still
Still