Voordat de Rotterdamse haven toestemming kreeg tot uitbreiding, maakten meer dan 150 belanghebbenden gebruik van hun recht op inspraak. Een groot contrast met de bouw van een vergelijkbare haven in Oman.
De kogel is door de kerk: de Rotterdamse haven gaat fors uitbreiden. De tweede Maasvlakte kreeg echter niet zonder slag of stoot het groene licht. Meer dan 150 individuen en belangenverenigingen maakten gebruik van hun recht op inspraak. Op z'n Hollands toont voor- en tegenstanders van de grootschalige uitbreiding gedurende de laatste stuiptrekkingen van het besluitvormingsproces. Onder de geportretteerden is voormalig burgemeester Ivo Opstelten. Tijdens autoritten is via radioberichten over de loop van het proces te horen. De film kiest geen partij en verliest zich niet in (politieke) details. Duidelijk wordt dat het brood van de een, de dood van de ander betekent. Niet alle ondernemers hebben baat bij een grotere haven en ook onder natuurliefhebbers zijn de meningen verdeeld. En al deze tegenstrijdige belangen worden meegenomen in het uiteindelijke plan. In Oman gaat zoiets heel anders, zo blijkt als een Nederlandse projectleider wordt gevolgd van een nog te bouwen haven die vergelijkbaar is met Rotterdam.

Titel: Op z'n Hollands
Jaar: 2009
Duur : 52 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Editie: NFF 2009

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo DioraphteFonds 21 Logo WIT 01