Ga naar inhoud
Speelfilm over de vriendschap tussen een Nederlandse planterszoon en de Indische jongen Oeroeg. Wanneer de planterszoon terugkeert naar Nederlands-Indië wordt hij geconfronteerd met de onafhankelijkheidsstrijd en de gevolgen daarvan.
Oeroeg gebaseerd op de gelijknamige novelle van Hella Haasse, vertelt het verhaal van de vriendschap tussen de Nederlandse planterszoon Johan ten Berghe en de Indische jongen Oeroeg. In Van der Velde's scenario begint het verhaal waar het boek eindigt: in 1947. Na zijn universitaire studie in Nederland wordt Johan, als soldaat teruggestuurd naar zijn geboorteland, geconfronteerd met de onafhankelijkheidsstrijd van Indonesië. Het bezoek aan zijn ouderlijk huis wordt een nachtmerrie. Het huis is vervallen, de bewoners gevlucht en zijn vader ligt dood op de veranda, vermoord door de opstandelingen. Vanaf dat moment begint voor Johan een bijna wanhopige speurtocht naar de daders, maar ook naar het Nederlands-Indië van voor de oorlog, de wereld van zijn kindertijd. Hij wordt gedwongen strijd te leveren tegen de mensen met wie hij zich verbonden voelt en tegen zijn jeugdvriend Oeroeg. Flashbacks tonen de jeugdherinneringen van de jongens, de periode uit Haasse's boek. Rik Launspach ontving voor zijn rol als Johan een Gouden Kalf voor Beste Acteur.

Titel: Oeroeg
Jaar: 1993
Duur : 2 uur
Categorie: Speelfilm
Competities: Jaaroverzicht, Gouden Kalf Competitie
Editie: NFF 1993

Gouden Kalf winnaar

Beste Acteur (1993)
Rik Launspach

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.