Ga naar inhoud
Friese speelfilm over het leven van Sjoukje Bokma de Boer, alias Nynke van Hichtum. Haar huwelijk met de dichter Pieter Jelles Troelstra begint idyllisch tot hij in de ban raakt van het socialisme.
Speelfilm vertelt de tragische liefdesgeschiedenis van de beroemde kinderboekenschrijfster Sjoukje Bokma de Boer, alias Nynke van Hichtum, die er een half leven over heeft gedaan om uit de schaduw van haar man, de staatsman Pieter Jelles Troelstra, te komen. In Troelstra lijkt Sjoukje de ideale echtgenoot te hebben gevonden. Hij houdt net als zij van literatuur, poëzie en de Friese cultuur en beschouwt haar als gelijkwaardig. Hoe anders wordt het als Troelstra in de ban raakt van het socialisme en Sjoukje dwingt tot de klassieke rol van moeder en huisvrouw. Een periode van isolement en later een zenuwinzinking volgen. Zelfs als Sjoukje weer gaat schrijven en zij haar beroemde kinderboek Afke's tiental publiceert, is het einde van haar ellende nog niet in zicht.

Titel: Nynke
Jaar: 2001
Duur : 1 uur, 48 minuten
Categorie: Speelfilm
Competities: De keuze van Lijsttrekkers 2006
Editie: NFF 2006

Gouden Kalf winnaar

Beste Lange Speelfilm (2001)
Hans de Wolf
Beste Lange Speelfilm (2001)
Hans de Weers
Beste Actrice (2001)
Monic Hendrickx

Gouden Kalf nominaties

Beste Regie (2001)
Pieter Verhoeff
Beste Acteur (2001)
Jeroen Willems

Andere prijzen

Platina Film (400.000 bezoekers speelfilm) (2001)

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still
Still
Still
Still
Still