Ga naar inhoud
Documentaire met fictie-elementen over de Japanse Megumi Yokota, die als dertienjarig meisje door Noord-Koreanen is ontvoerd, maar van wie de ouders nog altijd hopen dat ze terugkomt.
In 1977 werd de Japanse Megumi Yokota ontvoerd, toen ze uit school kwam. Inmiddels is bewezen dat het toen dertienjarig meisje naar Noord-Korea is gebracht. Daar zou ze gedwongen zijn geweest Japanse les te geven aan spionnen. Filmmaker Mirjam van Veelen ging op zoek naar het verhaal achter Megumi. Dat wordt verteld door haar ouders, achter wier onverstoorbare glimlach zichtbaar veel pijn schuil gaat. Ook de broers van Megumi en het voormalige schoolhoofd vertellen over de gebeurtenissen en over Megumi. De Noord-Koreaanse autoriteiten hebben ondertussen verklaard dat ze in 1994 zelfmoord heeft gepleegd, maar geen van de betrokkenen accepteert het verhaal. Ze verzamelen bewijzen van haar bestaan in Noord-Korea en blijven druk zetten op de Japanse regering. Ook de zoektocht van de filmmaker zelf komt in beeld, in de vorm van een actrice die Niigata, de woonplaats van de Yokota's, bezoekt.

Credits

Coproducent
Uitvoerend Producent
Set geluid
Geluidsnabewerking
Sound Design

Titel: Megumi
Jaar: 2008
Duur : 1 uur, 3 minuten
Categorie: Lange Documentaire
Competities: Hoofdprogramma
Editie: NFF 2008

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.