Een ingetogen maar openhartige inkijk in het leven in een longstaykliniek waar uitbehandelde en levensgevaarlijke TBS'ers voor de rest van hun leven verblijven. Longstay als eufemisme voor levenslang.
De longstay is de eindhalte na een gevangenisstraf en een psychiatrische behandeling. Als de rechter iemand te gevaarlijk acht om vrij te komen slijt de veroordeelde daar zijn laatste jaren. De longstay is echt levenslang. Negen maanden volgden de makers de bewoners en het personeel van de Pompestichting, locatie Zeeland. Op een ingetogen wijze komen de bewoners aan het woord. Willem, die sinds 1974 vastzit voor een lustmoord en niet meer wegwil, Frank die door de tralies alleen potentiële slachtoffers ziet en Rudy die meent dat hij genezen is, maar wiens TBS door de rechter met twee jaar verlengd wordt. Ondertussen krijgt iemand een tattoo, gaat een ander op huisbezoek en discussieert het personeel over privacy voor Frank en zijn echtgenoot Dolf en het inschakelen van 'zorgprostituées' om aan de seksuele behoeften van de bewoners te voldoen. Nadat de afspraken voor de documentaire waren gemaakt werd een verbod van kracht om TBS'ers in beeld te brengen. Dat maakt van Longstay een uniek document.

Credits

Set geluid
Geluidsnabewerking
Productiebedrijf
CEM Media
Omroep
NCRV TV

Titel: Longstay
Jaar: 2009
Duur : 1 uur, 30 minuten
Categorie: Lange Documentaire
Editie: NFF 2010

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo DioraphteFonds 21 Logo WIT 01