In jeugdfilm over materialisme versus idealisme, komt de Kameleon in actie als het dorpje Lenten de dupe dreigt te worden van een op geld beluste projectontwikkelaar.
Na het succes van De schippers van de Kameleon, de best bezochte Nederlandse speelfilm uit 2003, brengt Steven de Jong nog één keer de kwajongenstreken van de Friese tweeling Hielke en Sietse Klinkhamer (weer gespeeld door Koen en Jos van der Donk) tot leven. Kameleon 2 gaat over materialisme versus idealisme, ofwel de stadse kapitalisten versus de levensgenietende dorpelingen. In de film dreigen de bewoners van Lenten de dupe te worden van een op geld beluste projectontwikkelaar die een snelweg en een villawijk wil aanleggen in het rustieke dorpje. Lenten is in rep en roer; vele boerderijen moeten voor 'de economische vooruitgang' wijken. Sietse en Hielke zijn verontrust, maar ze zijn ook druk in de weer voor hun armlastige nieuwe vriendin Marieke, die met astma op bed ligt en veel geld nodig heeft voor herstel. Als Marieke's huisje dreigt te worden gesloopt, probeert de tweeling hier op verschillende manieren een stokje voor te steken. De Kameleon-verfilmingen zijn gebaseerd op de 63-delige kinderboekenserie van Hotze de Roos, waarvan het eerste deel in 1948 verscheen.

Titel: Kameleon 2
Jaar: 2005
Duur : 1 uur, 47 minuten
Categorie: Speelfilm
Competities: Hoofdprogramma, Jeugdbios
Editie: NFF 2005

Gouden Kalf nominaties

Andere prijzen

Gouden Film (100.000 bezoekers speelfilm) (2005)

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still
Still
Still
Still