Ga naar inhoud
Portret van de in 1996, op 39-jarige leeftijd aan leukemie overleden wereldkampioen dammen, Jannes van der Wal, een merkwaardig damgenie dat moeilijk zijn draai kon vinden in het leven.
Portret van de in 1996, op 39-jarige leeftijd aan leukemie overleden wereldkampioen dammen, Jannes van der Wal. Als kind werd het damtalent niet serieus genomen, dus wilde hij zich bewijzen. Hij besloot profdammer te worden en maakte zijn droom waar toen hij op 24-jarige leeftijd in Sao Paolo wereldkampioen werd. Een beroep waar niemand van kan leven, maar waar Jannes een draai aan gaf door in elk televisie- of radioprogramma dat wat betaalde als een verlegen clownesk figuur op te draven. Aan de hand van archiefbeelden uit televisieshows, oude foto's en interviews met damvrienden en Jannes' broer wordt het beeld geschetst van een merkwaardig damgenie dat moeilijk zijn draai kon vinden in het leven. Rein Hazewinkel won in 1997 met het scenario van deze film de Scenarioworkshop tijdens het Internationaal Documentaire Festival Amsterdam.

Credits

Productiebedrijf
Pieter van Huystee Film & TV
Omroep
NTR
Distributie
Pieter van Huystee Film & TV

Titel: Jannes
Jaar: 1999
Duur : 59 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Competities: Jaaroverzicht, Gouden Kalf Competitie
Editie: NFF 2000

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.