Ga naar inhoud
Met zijn vierde documentaire over twee Palestijnse families brengt George Sluizer het grote Israëlisch-Palestijnse conflict terug tot menselijke proporties - maar het maakt hem er niet minder kwaad om.

George Sluizer draaide in 1974 en 1983 een drietal documentaires over twee Palestijnse families in vluchtelingenkampen. Nu, op hoge leeftijd en strompelend op krukken of gezeten in een rolstoel na een halsslagaderlijke bloeding, bezoekt hij de gezinnen die hem als zoon adopteerden opnieuw om samen met hen de balans op te maken. De hoop op vrede - of op een eigen land - is verder weg dan ooit. Het grote conflict teruggebracht tot menselijke proporties, door een man op een missie. ‘Neem eens een dag vrij van jouw kruistocht en spendeer het om van het land Israël te genieten - you will love it’, bijt een joodse immigrant de maker toe. De regisseur neemt direct beeldend wraak, door die uitspraak te laten volgen door een scène waarin Palestijnen van huis en haard worden verdreven door een bouwploeg met meer militairen dan bouwvakkers. Sluizer is woedend: op de verantwoordelijke zionistische masterminds als Sharon, en de rest van de wereld die steevast de andere kant op kijkt.

Credits

Set geluid
Coproducent
VPRO
Al Jazeera Sales Netherlands
Belgium Cinema Delicatessen
Productiebedrijf
Sluizer Films BV
Distributie
Cinema Delicatessen

Titel: Homeland
Jaar: 2010
Duur : 1 uur, 30 minuten
Categorie: Lange Documentaire
Competities: Jaaroverzicht
Editie: NFF 2011

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still
Still
Still