Onderzoeker uit Amsterdam raakt op de Drentse hei in de ban van een moordlied, dat jaren na dato een nog altijd onopgeloste moord bezingt - of wordt het toch niet meer gezongen?
Een moordlied (op muziek van De Kift en gezongen door fadozangeres Nynke Laverman) over een drievoudige, onopgeloste moord heeft de hoofdrol in dit mystieke drama, dat zich afspeelt op de Drentse hei. Een Amsterdamse onderzoeker van het Meertens Instituut komt in aanraking met het lied, als hij een huisje van een oom erft in het dorpje Koekange. De hoofdstedelijke single ziet het avontuur en neemt voor een tijdje zijn intrek in het vervallen, verlaten huis. Gaandeweg raakt hij steeds meer in de ban van de stille omgeving, de zingende schippersdochter en van het mysterie dat in het lied wordt bezongen. De dorpsbewoners weten meer, maar doen er het zwijgen toe. Het spel met heden en verleden, met wat er wel en niet is, het Drentse filmarchiefmateriaal in zwart-wit, de losse eindjes en de Russische muziek geven de film een bijzondere, geheimzinnige sfeer. En zo blijft ook de kijker achter met de vraag wie nu waanbeelden zag.

Titel: Het zwijgen
Jaar: 2006
Duur : 1 uur, 35 minuten
Categorie: Speelfilm
Competities: Gouden Kalf Competitie, Hoofdprogramma, Tussenland
Editie: NFF 2006

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still
Still
Still
Still