Ga naar inhoud
Wat doe je als jong meisje met een Russische familie: een verwarde oma, een prostituee als moeder en een zus die wil strippen? Opruimen, schoonmaken en vriendschap sluiten met een evangelist.
Als ze in de klas de vraag krijgt: 'Wat wil je later worden?', antwoordt ze: 'Gewoon. Het zusje van Katia.' Zo ziet het jonge meisje zichzelf en zo wordt ze gezien; haar eigen naam horen we niet. We zien haar leven vanuit haar perspectief; de camera blijft steeds dicht bij haar in de buurt en volgt haar als ze rondloopt. In het appartement, waar ze leeft met haar moeder, die werkt als prostituee, haar oudere zus Katia en haar langzaam verward rakende oma. En op straat, waar de evangelist John als enige echt de tijd voor haar neemt. Haar familie is afkomstig uit Rusland en draait vaak knoertharde Russische muziek. Zelf draait ze liever Nederlandse kinderpopmuziek, terwijl ze opruimt en schoonmaakt en zo op haar bescheiden manier het huishouden draaiende houdt. Ondertussen vindt haar moeder ergens een nieuwe vriend en denkt Katia gemakkelijk geld te verdienen door te strippen - ze neemt haar zusje zelfs mee naar de club. Die neemt het allemaal zoals het komt. Maar het liefst kruipt ze in bed bij Katia, tegen haar lange blonde haren aan.

Credits

Producent
Uitvoerend Producent
Set geluid
Geluidsnabewerking
Sound Design

Titel: Het Zusje van Katia
Jaar: 2008
Duur : 1 uur, 25 minuten
Categorie: Speelfilm
Competities: Dutch Angle
Editie: NFF 2009

Gouden Kalf winnaar

Beste Vrouwelijke Bijrol (2008)
Olga Louzgina
Beste Scenario (2008)
Jan Eilander
Beste Scenario (2008)
Jolein Laarman

Gouden Kalf nominaties

Beste Lange Speelfilm (2008)
Hans de Wolf
Beste Vrouwelijke Bijrol (2008)
Julia Seijkens
Beste Regie (2008)
Mijke de Jong
Beste Montage (2008)
Dorith Vinken (NCE)

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Bekijk trailer

Stills

Still
Still
Still
Still
Still