Psychologisch drama naar de gelijknamige roman van Stefan Themerson waarin een filosofiedocent door een bomaanslag beide benen verliest en op zoek gaat naar wat er gebeurd is, wie het gedaan heeft en waarom.
Psychologisch drama is een verfilming van de gelijknamige roman van de Pools-Engelse schrijver en dichter Stefan Themerson. Victor Löw speelt Tim Boerhave, een lector in de filosofie, die door een bomaanslag beide benen verliest. Het enige dat hij zich herinnert is een hond met een sardineblikje aan de halsband die tegen de keukendeur opspringt. De dader en het motief zijn onbekend. Na de aanslag vertrekt Boerhave met vrouw en dochter naar een eiland. Op een hotelkamer probeert hij via een kaartensysteem uit te vogelen wat er gebeurd is, wie het gedaan heeft en waarom. Ook zijn vrouw zoekt naar antwoorden en ontdekt een schilderij dat de aanslag uitbeeldt. Als Tim eindelijk zijn kamer verlaat ontmoet hij niet alleen zijn ex, maar ook een mysterieuze weduwe, de moeder van een ziekelijke jongen waarmee zijn dochter optrekt. Terwijl de filosoof al puzzelend het zicht op de werkelijkheid verliest en in zijn omgeving iedereen als potentiële dader ziet - verschuift de whodunit naar een film over relaties en de zin van het leven.

Titel: Het mysterie van de sardine
Jaar: 2005
Duur : 1 uur, 44 minuten
Categorie: Speelfilm
Editie: NFF 2005

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.