Gedramatiseerde documentaire over het leven van schrijver Willem Walraven (1887-1943). Hij werd door de Nederlandse autoriteiten tot staatsvijand bestempeld en vastgezet in een Javaanse gevangenis.
Gedramatiseerde documentaire over het leven van schrijver Willem Walraven (1887-1943). Na een aantal jaren door Amerika te hebben gezworven, vertrok Walraven aan het begin van deze eeuw naar Indië. In 1941 werd hij door de Nederlandse autoriteiten tot staatsvijand bestempeld en vastgezet in een Javaanse gevangenis. Gevangen op Java laat zien hoe Walraven, gespeeld door Gerard Thoolen, in zijn cel terugblikt op zijn leven en het proces dat aan zijn opsluiting vooraf ging. De film toont naast gedramatiseerde scènes en archiefbeelden, opnamen van twee mannen, waaronder mensenrechtenactivist Poncke Princen, die in Walravens voetspoor door het hedendaagse Java trekken. Geleidelijk ontstaat het beeld van een controversiële schrijver wiens leven en werk een onlosmakelijk geheel vormden.

Credits

Set geluid
Cast (hoofdrol)
Productiebedrijf
Memphis Film & Television
Distributie
Filmmuseum Distributie

Titel: Gevangen op Java
Jaar: 1995
Duur : 1 uur, 10 minuten
Categorie: Lange Documentaire
Editie: NFF 1996

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.