Ga naar inhoud
Kleurrijke special effects en aanstekelijke liedjes zorgen voor het magische sausje in de verfilming van Paul van Loons gelijknamige kinderboek over avonturen van de nieuwsgierige miniheks.
Titelfiguur Foeksia is een ukkepuk, zeker wanneer ze net uit een door tovenaar Kwark gevonden ei komt gekropen. De oude vrijgezel ontdooit direct bij het zien van zijn eigengereide surrogaatdochter. Ze haalt allerlei toverkunsten uit, maar rondvliegen op zijn tandenborstel, daar trekt hij de grens. Dankzij een toverspreuk groeit Foeksia een paar koppen, zodat ze rijp is voor de heksenschool. De waarschuwingen over de boze buitenwereld zijn aan dovemansoren gericht, want de nieuwsgierige miniheks sluit vriendschap met een mensenkind. Samen probeert dat duo een (tover)stokje te steken voor de plannen van een nietsontziende projectontwikkelaar die het Heksenbos wil kappen. Ondanks die dreiging vinden Foeksia en haar collega-heksjes toch nog regelmatig de tijd om in een liedje uit te barsten. Om de fantasie van het gelijknamige boek van kinderboekenschrijver Paul van Loon goed tot zijn recht te laten komen werd een voor Nederlandse begrippen groot beroep gedaan op filmmagie: de film telt ongeveer 200 visuele effecten.

Titel: Foeksia de miniheks
Jaar: 2010
Duur : 1 uur, 30 minuten
Categorie: Speelfilm
Competities: Kidsbios
Editie: NFF 2011

Gouden Kalf nominaties

Andere prijzen

Gouden Film (100.000 bezoekers speelfilm) (2010)

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Bekijk trailer

Stills

Still
Still
Still