Kleur­rijke special effects en aansteke­lijke liedjes zorgen voor het magische sausje in de verfilming van Paul van Loons gelijk­namige kinder­boek over avon­turen van de nieuws­gierige miniheks.
Titelfiguur Foeksia is een ukkepuk, zeker wanneer ze net uit een door tove­naar Kwark gevonden ei komt gekropen. De oude vrijgezel ontdooit direct bij het zien van zijn eigen­gereide surro­gaat­dochter. Ze haalt allerlei toverkun­sten uit, maar rond­vliegen op zijn tanden­borstel, daar trekt hij de grens. Dankzij een tover­spreuk groeit Foeksia een paar koppen, zodat ze rijp is voor de heksen­school. De waarschuwingen over de boze buiten­wereld zijn aan dove­man­soren gericht, want de nieuws­gierige mini­heks sluit vriend­schap met een mensenkind. Samen probeert dat duo een (tover)stokje te steken voor de plannen van een niet­sontziende projec­ton­twikke­laar die het Heksenbos wil kappen. Ondanks die dreiging vinden Foeksia en haar collega-heksjes toch nog regel­matig de tijd om in een liedje uit te barsten. Om de fantasie van het gelijk­namige boek van kinder­boeken­schri­jver Paul van Loon goed tot zijn recht te laten komen werd een voor Neder­landse begrippen groot beroep gedaan op film­magie: de film telt ongeveer 200 visuele effecten.

Titel: Foeksia de miniheks
Jaar: 2010
Duur : 1 uur, 30 minuten
Categorie: Speelfilm
Editie: NFF 2011

Gouden Kalf nominaties

Andere prijzen

Gouden Film (100.000 bezoekers speelfilm) (2010)

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo DioraphteFonds 21 Logo WIT 01