Ga naar inhoud
Fascinerende documentaire waarin geïnterviewde Amerikaanse Vietnamstrijders in schokkende verhalen de aantrekkingskracht en verslavende werking van het doden benadrukken.
Coco Schrijber en Sander Snoep stellen de klassieke vraag of in iedereen een moordenaar schuilt. In hun essayistische onderzoek interviewen ze Amerikaanse oud-strijders van de Vietnam-oorlog. Hun soms schokkende verhalen benadrukken de aantrekkingskracht van, verslaving aan en fascinatie voor het doden. Zo verlangt een vroegere 'tunnelrat', die vrijwillig de Vietcong-tunnels uitkamde, nog steeds terug naar de oorlog. Daarnaast interviewen ze fotograaf Eddie Adams, maker van de beroemde Vietcong-straatexecutiefoto, en oud-journalist Michael Herr, bekend als coscenarist van Stanley Kubricks Full Metal Jacket en monoloogschrijver voor Francis Ford Coppola's Apocalypse Now. Ook de muziek verwijst op momenten naar deze twee films. De interviews gaan van talking heads over in voice-overs, die straatbeelden uit hedendaags Vietnam begeleiden. De op kalme toon vertelde gruwelen geven deze ogenschijnlijk vredige beelden een ongemakkelijke lading. Winnaar van de Prijs van de Nederlandse Filmkritiek 2002

Credits

Set geluid
Productiebedrijf
Lemming Film
Omroep
IKON TV
Distributie
Public Film

Titel: First Kill
Jaar: 2001
Duur : 1 uur, 13 minuten
Categorie: Lange Documentaire
Competities: Jaaroverzicht
Editie: NFF 2002

Gouden Kalf nominaties

Andere prijzen

Prijs v.d. Nederlandse Filmkritiek (2002)

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.