Documentaireserie waarin het verhaal van de Molukse acties chronologisch en bijna uitsluitend door de montage van interviews wordt gereconstrueerd.
De Vrije Zuid-Molukse Jongeren streefden niet alleen naar een vrij Ambon, maar ook naar erkenning door de Nederlandse overheid. Hun gewelddadige treinkapingen bij Wijster en De Punt en bezettingen van het consulaat en een school zetten de Molukkers, die zich in Nederland altijd genegeerd hadden gevoeld, in het centrum van de aandacht. De Nederlandse benadering, in het buitenland de Dutch Approach genoemd, bestond uit tijdrekken en plat praten. Maar bij De Punt werd uiteindelijk toch hard militair ingegrepen. In een niet eerder bekend geworden evaluatie noemde de toenmalige premier Joop den Uyl het een 'executie'. Regisseur René Roelofs reconstrueert het verhaal chronologisch en bijna uitsluitend door de montage van interviews met kapers, gijzelaars en betrokken ministers als Dries van Agt en Max van der Stoel. Roelofs besteedt daarbij uitvoerig aandacht aan de beslissingsprocessen en de bijbehorende discussies.

Credits

Set geluid
Muziek
Het Paleis van Boem
Productiebedrijf
Pieter van Huystee Film & TV
Omroep
NTR
Distributie
Public Film

Titel: Dutch Approach
Jaar: 2000
Categorie: Lange Documentaire
Competities: Jaaroverzicht, Gouden Kalf Competitie
Editie: NFF 2001

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still