Absur­dis­tische film over de belevenissen en vooral de onder­drukte lust­gevoe­lens van de bewoners van een arche­typ­isch Hollands nieuw­bouwwijkje in de zomer van 1960. Twee Gouden Kalv­eren 1992.
Net als voor zijn debuut Abel (1986) won Van Warmerdam met De noorder­lingen twee Gouden Kalv­eren. Hij speelt zelf de spionerende post­bode in een mini­male nieuw­bouwwijk, met één straat en een bushalte, gefilmd in strakke composi­ties. De noorder­lingen is een absur­dis­tische film over de belevenissen en vooral de onder­drukte lust­gevoe­lens van de bewoners van een arche­typ­isch Hollands nieuw­bouwwijkje in de zomer van 1960. De post­bode stoomt de brieven open alvorens ze te bezorgen, men schar­relt wat met dames en heren met wie men niet is getrouwd en in het bos woont een nimf in een vijver. Een absur­dis­tische wereld, vol onder­drukte gevoe­lens, met een seksueel gefrus­treerde slager, zijn als heilige vereerde, vastende vrouw, een onvrucht­bare jäger en Theo van Gogh op een rood brom­mertje. De film won in 1992 twee Gouden Kalv­eren: voor Beste Regie en Beste Acteur (Rudolf Lucieer).

Titel: De noorderlingen
Jaar: 1992
Duur : 1 uur, 48 minuten
Categorie: Speelfilm
Editie: NFF 1997

Gouden Kalf winnaar

Beste Acteur (1992)
Rudolf Lucieer
Beste Regie (1992)
Alex van Warmerdam

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo Dioraphte