Tsjetsjeense rebellen onthoofdden in 1996 de negentienjarige grenswachter Yevgeni Radionov. Langzaam groeit hij uit tot nieuwe heilige, maar de Russische kerk is niet overtuigd van zijn marteldood.

In 1996 namen Tsjetsjeense rebellen de Russische grenswachter Yevgeni Radionov gevangen. Hij weigerde zich tot de islam te bekeren en werd onthoofd. In de jaren daarna groeide Radionov letterlijk en figuurlijk uit tot een icoon in Rusland. Zijn graf, waar ook zijn jonggestorven broer en vader liggen, trekt een stroom van bezoekers, ieder met hun eigen drijfveren. Inmiddels probeert men hem heilig te laten verklaren. De Russisch-orthodoxe kerk is er echter niet van overtuigd dat Yevgeni de marteldood voor het geloof stierf.
De nieuwe heilige is zowel een portret van de negentienjarige soldaat als van zijn moeder, die negen maanden verwoed zocht naar haar zoon. Ze doet haar treurige relaas bij het graf voor stoeten bezoekers, zoals oud-strijders en Russische Hells Angels. Ook is ze te zien op archiefbeelden op de Russische televisie. Daar doorheen zijn beelden gesneden van een de cadettenopleiding waar kinderen van omgekomen Russische soldaten worden opgeleid. Ondertussen maakt een vrouw een verguld icoon van Radionov: een soldaat met een kalasjnikov als nieuwe heilige.


Credits

Producent
Set geluid
Geluidsnabewerking
Muziek
Het Paleis van Boem
Productiebedrijf
Volya Films

Titel: De nieuwe heilige
Jaar: 2010
Duur : 1 uur, 10 minuten
Categorie: Lange Documentaire
Competities: Jaaroverzicht
Editie: NFF 2011

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still