Als een boom kon kijken, wat zou hij zien? Commen­taar­loze beelden van graaf­ma­chines die natuur ontwikkelen in de Bies­bosch, gefilmd vanuit de kruin van een oude kastan­je­boom, geven een antwoord.
De kastan­je­boom en de rivier opent met een citaat van een griendw­erker die zich de kastan­je­boom uit de titel goed herin­nert. Hij droomde een keer dat de boom naar hem keek en vroeg zich af wat zo’n boom dan zag. De korte docu­men­taire doet precies dat: zonder begelei­dend commen­taar de wereld tonen gezien vanuit de oude kastan­je­boom in de polder Turfza­kken in de Brabantsche Bies­bosch. Afwis­se­lend met close-ups van ijspegels, spin­nen­webben, vallend en uitbot­tend blad en panoram­abeelden van de omgeving met boeren, trekvo­gels en toeristen krijgen we een beeld van het vergli­jden van de seizoenen. Met de Amer­centrale bij St.-Geertruidenberg altijd nadrukke­lijk op de achter­grond, veran­dert onder­tussen het land­schap rigoureus. De Turfza­kken is namelijk aangewezen als over­stroomge­bied. Machines graven de door mensen aangelegde polder weer af en vellen bomen voor een nieuwe rivierarm, waar grote grazers en natu­ur­to­eristen voor­taan het beeld bepalen.

Titel: De kastanjeboom en de rivier
Jaar: 2010
Duur : 40 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Editie: NFF 2010

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo DioraphteFonds 21 Logo WIT 01