Ga naar inhoud
Still

De kastanjeboom en de rivier

Regie: Marieke van der Sloot
Als een boom kon kijken, wat zou hij zien? Commentaarloze beelden van graafmachines die natuur ontwikkelen in de Biesbosch, gefilmd vanuit de kruin van een oude kastanjeboom, geven een antwoord.
De kastanjeboom en de rivier opent met een citaat van een griendwerker die zich de kastanjeboom uit de titel goed herinnert. Hij droomde een keer dat de boom naar hem keek en vroeg zich af wat zo'n boom dan zag. De korte documentaire doet precies dat: zonder begeleidend commentaar de wereld tonen gezien vanuit de oude kastanjeboom in de polder Turfzakken in de Brabantsche Biesbosch. Afwisselend met close-ups van ijspegels, spinnenwebben, vallend en uitbottend blad en panoramabeelden van de omgeving met boeren, trekvogels en toeristen krijgen we een beeld van het verglijden van de seizoenen. Met de Amercentrale bij St.-Geertruidenberg altijd nadrukkelijk op de achtergrond, verandert ondertussen het landschap rigoureus. De Turfzakken is namelijk aangewezen als overstroomgebied. Machines graven de door mensen aangelegde polder weer af en vellen bomen voor een nieuwe rivierarm, waar grote grazers en natuurtoeristen voortaan het beeld bepalen.
Titel: De kastanjeboom en de rivier
Jaar: 2010
Duur : 40 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Editie: NFF 2010
Jaaroverzicht

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still
Still