Ga naar inhoud
Gebaseerd op ware gebeurtenissen uit de roemruchte Elfstedentocht van 1963 vertelt deze avonturenfilm hoe vier dappere schaatsers uitzonderlijk barre weersomstandigheden trotseren om de tocht der tochten per se uit te schaatsen.
Gebaseerd op ware gebeurtenissen uit de roemruchte Elfstedentocht van 1963 vertelt deze avonturenfilm van de Fries-Nederlandse regisseur Steven de Jong hoe de schaatsers uitzonderlijk barre weersomstandigheden trotseren om de tocht der tochten uit te schaatsen. Tussen de duizenden die een startbewijs veroveren bevinden zich soldaat Henk, boerenzoon Sjoerd, arbeider Kees en verpleegkundige Annemiek. Allevier hebben ze hun eigen sterke motivatie om de eindstreep te halen. De verhalen van deze doorzetters worden afgewisseld met de gekte bij de pers en de spanning in de vergaderkamer van de ijsmeesters. Zij moeten de keuze maken of de tocht wel door kan gaan bij de extreme weersomstandigheden met een noord-noordoosten wind en zo'n negentien graden onder nul, vele verraderlijke scheuren in het ijs en sneeuwduinen. Op de televisietoestellen zijn flitsen te zien van de werkelijke journaalbeelden van toen, zoals van de rokende presentator Koos Postema en koningin Juliana die per helikopter arriveert.

Titel: De hel van '63
Jaar: 2009
Duur : 1 uur, 47 minuten
Categorie: Speelfilm
Competities: Jaaroverzicht, Gouden Kalf Competitie, Jongerenprogramma
Editie: NFF 2010

Gouden Kalf nominaties

Andere prijzen

Gouden Film (100.000 bezoekers speelfilm) (2009)

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Bekijk trailer

Stills

Still
Still
Still