Gebaseerd op ware gebeurtenissen uit de roem­ruchte Elfst­e­den­tocht van 1963 vertelt deze avon­turen­film hoe vier dappere schaat­sers uitzon­der­lijk barre weer­som­standigheden trot­seren om de tocht der tochten per se uit te schaatsen.
Gebaseerd op ware gebeurtenissen uit de roem­ruchte Elfst­e­den­tocht van 1963 vertelt deze avon­turen­film van de Fries-Neder­landse regis­seur Steven de Jong hoe de schaat­sers uitzon­der­lijk barre weer­som­standigheden trot­seren om de tocht der tochten uit te schaatsen. Tussen de duizenden die een start­be­wijs verov­eren bevinden zich soldaat Henk, boeren­zoon Sjoerd, arbeider Kees en verpleegkundige Anne­miek. Alle­vier hebben ze hun eigen sterke moti­vatie om de eind­streep te halen. De verhalen van deze doorzetters worden afgewis­seld met de gekte bij de pers en de span­ning in de vergaderkamer van de ijsmeesters. Zij moeten de keuze maken of de tocht wel door kan gaan bij de extreme weer­som­standigheden met een noord-noor­doosten wind en zo’n negen­tien graden onder nul, vele verrader­lijke scheuren in het ijs en sneeuw­duinen. Op de tele­visi­etoestellen zijn flitsen te zien van de werke­lijke jour­naal­beelden van toen, zoals van de rokende presen­tator Koos Postema en koningin Juliana die per helikopter arriveert.

Titel: De hel van '63
Jaar: 2009
Duur : 1 uur, 47 minuten
Categorie: Speelfilm
Editie: NFF 2010

Gouden Kalf nominaties

Andere prijzen

Gouden Film (100.000 bezoekers speelfilm) (2009)

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo Dioraphte