Ga naar inhoud
Het Vlaamse textielstadje Aalst wordt in 1888 opgeschrikt als fabrikant Borremans zijn arbeiders meedogenloos op straat zet. Priester Adolf Daens springt voor de arbeiders in de bres.
Speelfilm naar het boek van Louis Paul Boon is deels gebaseerd op historische feiten. In 1888, een tijd van sociaal-economische wantoestanden, wordt het Belgische textielstadje Aalst opgeschrikt als textielfabrikant Borremans zijn arbeiders meedogenloos op straat zet en daarbij steun krijgt van de Katholieke Partij. De bewogen priester Adolf Daens (een hoofdrol van Jan Decleir) trekt zich de ellende van de arbeiders zo aan, dat hij vlammende artikelen over het onrecht schrijft en daarmee de gevestigde autoriteiten tegen zich in het harnas jaagt.

Titel: Daens
Jaar: 1992
Duur : 2 uur, 14 minuten
Categorie: Speelfilm
Competities: Gast van het Jaar: Jan Decleir
Editie: NFF 2003

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still
Still
Still
Still
Still
Still
Still
Still
Still