Intieme tweedelige documentaire over twee jonge comapatiënten in Revalidatiecentrum Leijpark, waar door intensieve stimulering van de zintuigen wordt getracht hun bewustzijn te 'wekken'.
In televisieprogramma's als Jackass is gevaarlijk gedrag leuk en stoer. Maar naar schatting raken jaarlijks tussen de vijf- en zevenhonderd Nederlandse jongeren tussen de vijftien en twintig in coma, vaak door roekeloos gedrag. Regisseur René Roelofs toont in deze documentaire de harde werkelijkheid van coma, die in schril contrast staat met de mythe die Hollywood-films laten zien. Zoals het Tilburgse Revalidatiecentrum Leijpark familie van patiënten steeds voorhoudt: ze komen er hoe dan ook met beschadigingen uit. Roelofs volgt de intensieve behandeling van Mario en Marc, die een waak-slaapritme hebben, maar zich verder nergens van bewust zijn. Door tegen ze te praten, ze te prikkelen met geuren, geluiden of pijnprikkels probeert men hun hersenfuncties te reactiveren. Of het werkt en waar het plafond van een patiënt ligt, is niet voorspelbaar. De ontroerend openhartige naasten houden zich - soms tegen beter weten in - vast aan iedere reactie die ze zien.

Credits

Producent
Set geluid
Sound Design
Productiebedrijf
Best Films
Omroep
NCRV Dokument

Titel: Coma
Jaar: 2006
Duur : 1 uur, 35 minuten
Categorie: Lange Documentaire
Competities: Hoofdprogramma
Editie: NFF 2006

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.