Documentaire over de tradities van het Maastrichtse carnaval, waarover wordt verteld door onder andere de tekstschrijver van veel 'sjoen leedsjes'.
In Maastricht is carnaval een serieuze zaak. Dat geldt ook voor de liedjes die er te horen zijn. Annie van Loo, de eerste vrouwelijke tekstschrijver van Maastrichtse liedjes, vertelt hoe een goed liedje tot stand komt, terwijl deelnemers aan de kleurrijke optocht vertellen wat hun 'sjoenste leedsje' is. In een enquëte van De Limburger werd Karneval in Mestreech' uit 1947 een paar jaar geleden uitgeroepen tot mooiste liedje. Maar ook nummers met titels als Jij bent mijn nichtje, Mijn fietsje en Ik heb iets aan mijn trommeltje, zijn populair. Behalve Van Loo vertellen andere belangrijke vertegenwoordigers van het carnaval, zoals de ceremoniemeester en de voorzitter van de commissie muziek, over de tradities van het carnaval en hoe die onder druk komen te staan, onder andere onder invloed van de multiculturele samenleving. De interviews worden afgewisseld met veel bonte beelden van de optocht.

Credits

Uitvoerend Producent
Set geluid
Geluidsnabewerking
Productiebedrijf
P&P regisseurs

Titel: Carneval in Mestreech 't sjoenste leedsje
Jaar: 2008
Duur : 52 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Competities: Hoofdprogramma
Editie: NFF 2008

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still
Still