Ga naar inhoud
Telefilm waarin een observerende camera Merel, een meisje van twaalf, volgt dat slachtoffer wordt van een machtsspelletje. Naarmate het pesten toeneemt, raakt ze haar kinderlijke onschuld kwijt.
Voor de nieuwe serie van zes Telefilms koos de maatschappelijk bertokken regisseur Mijke de Jong pesten als onderwerp. Bluebird volgt met een observerende camera de twaalfjarige Merel die op school van de ene op de andere dag het mikpunt wordt van pesterijen. Niet omdat ze verlegen, dom of lelijk is, integendeel: Merel zingt in de schoolmusical, blinkt uit in alle vakken en is fanatiek met gym. Het is eerder toevallig dat ze de zondebok van de klas wordt. Het treiteren gebeurt eerst in het geniep, maar wordt steeds frequenter, openlijker en vooral gewelddadiger. Thuis laat ze niets merken. Ook niet tegenover haar geadopteerde invalide broertje waarmee ze veel optrekt. Naarmate het pesten toeneemt, verliest Merel haar kinderlijke onschuld en wordt ze steeds harder. Zelfs haar broertje moet het ontgelden.

Titel: Bluebird
Jaar: 2003
Duur : 1 uur, 30 minuten
Categorie: Speelfilm
Competities: Keuze van Loes Luca
Editie: NFF 2005

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still