Arie Kater was midden vorige eeuw actief als eigenzinnig schilder en grenzeloos drinker. Kleindochter Van Dijk heeft hem nooit gekend en onderzoekt in gesprekken met familie en collega's wie hij was.
Arie Kater was vanaf het midden van de vorige eeuw zo'n twintig jaar lang een bekende figuur in de Amsterdamse kunstscene. In zijn schilderijen portretteerde hij de mens in zijn naakte bestaan. Letterlijk en figuurlijk. Kleindochter Van Dijk heeft haar opa nooit gekend. Door gesprekken met familie, oude vrienden en kunstcollega's probeert ze te achterhalen wie deze eigenzinnige man was. Terwijl ze Katers werk bekijken halen de geïnterviewden herinneringen op aan zijn techniek, inspiratie en zijn persoonlijke leven. Dochter Marian van Dijk-Kater vertelde vroeger weinig over hem: 'Dat lag een beetje moeilijk, het was niet altijd even leuk.' Kater was namelijk ook een grootverbruiker van alcohol, had minnaressen en zorgde thuis voor ruzie. Collega Aat Veldhoen: 'Hij was eenzaam in zijn lijden. Dat zie je toch wel aan zijn schilderijen?' Samen met de schilderijen en oude foto's van Kater zorgen de verhalen voor een bijzonder portret van een inmiddels bijna vergeten, maar getalenteerde kunstenaar en de Amsterdamse kunstgemeenschap uit die periode.

Credits

Uitvoerend Producent
Set geluid
Geluidsnabewerking
Sound Design

Titel: Arie Kater - De kater komt later
Jaar: 2009
Duur : 55 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Editie: NFF 2009

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo DioraphteFonds 21 Logo WIT 01