Ga naar inhoud
Still

Anne vliegt

Regie: Catherine van Campen
Jeugddocumentaire over Anne van elf, die soms dwangmatig rondjes draait of overal aan likt. Ze heeft het syndroom van Gilles de la Tourette. Het frustreert haar, maar het maakt haar ook wie ze is.

Anne van elf jaar is een prachtig meisje waar je vanzelf naar kijkt. En als je langer kijkt, zie je de tics. Anne heeft Gilles de la Tourette. Anne probeert haar tics in te houden, maar dat is niet gemakkelijk. Anne schaamt zich ervoor dat haar lichaam haar dingen laat doen ze niet wil. Soms heeft ze rust nodig. Gelukkig heeft ze vrienden en vriendinnen die haar accepteren zoals ze is. Het liefst 'vliegt' ze door het leven, want als ze vliegt zie je niks aan haar.
De veelvoudig bekroonde jeugddocumentaire volgt het gecompliceerde leven van Anne. We zien hoe ze met haar tics leeft. Op onverwachte momenten draait ze rondjes, of likt ze aan alles in de supermarkt. In haar therapie leert ze om de dwangmatige bewegingen te onderdrukken. Om te voorkomen dat andere kinderen op school haar gaan pesten of uitlachen, legt Anne haar klas in een spreekbeurt uit wat ze heeft. Het wordt duidelijk dat de tics ook horen bij Anna's persoonlijkheid.

Credits

Producent
Uitvoerend Producent
Geluidsnabewerking
Sound Design
Coproducent
NCRV TV
Productiebedrijf
Zuidenwind Filmprodukties
Omroep
NCRV TV
Titel: Anne vliegt
Jaar: 2010
Duur : 21 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Editie: NFF 2011
Jaaroverzicht Gouden Kalf Competitie

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Bekijk trailer

Stills

Still