Ga naar inhoud
Portret van de in 2006 vermoorde, kritische Russische journalist Anna Politkovskaja met interviews met collega's en medestanders, archiefopnamen en bezoeken aan Ingoesjetië en Tsjetsjenië.
In 2006 werd de wereldberoemde Russische journalist Anna Politkovskaja doodgeschoten voor haar huis in Moskou, waarschijnlijk vanwege haar kritische reportages over de oorlog in Tsjetsjenië. Regisseur Masja Novikova interviewt collega's van Politkovskaja op de redactie van de Novaja Gazeta en mensenrechtenactivisten over haar carrière, motivatie en overlijden. Ze toont beelden van de afgelopen jaren, inclusief interviews met de kalme en onverzettelijke Politkovskaja zelf, die met applaus wordt ontvangen bij een herdenking van het Nord-Ost gijzelingsdrama uit 2002. Novikova treedt in de voetsporen van haar onderwerp door naar Tsjetsjenië te reizen, waar bewoners spreken over arrestaties, martelingen en verdwijningen. De filmploeg bezoekt een Tsjetsjeens vluchtelingenkamp in Ingoesjetië en de resten van de school in Beslan, die in 2004 werd bezet door Tsjetsjeense rebellen en met geweld ontzet door het Russische leger. In voice-over worden indringende teksten voorgelezen uit Politkovskaja's publicaties.

Credits

Producent
Geluidsnabewerking
Sound Design
Montage
Productiebedrijf
NOVDOC
Distributie
Deckert Distribution GmbH

Titel: Anna. Zeven jaren op de frontlinie
Jaar: 2008
Duur : 1 uur, 18 minuten
Categorie: Lange Documentaire
Competities: Hoofdprogramma
Editie: NFF 2008

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still
Still
Still
Still