Zwartboek

Paul Verhoeven Speelfilm - 2006 - 136 min.
Geweld
Vanaf 16 jaar
Grof taalgebruik

Gouden Kalf-winnaar

Beste Actrice Carice van Houten

Beste Lange Speelfilm Jeroen BekerFrans van GestelSan Fu Maltha

Beste Regie Paul Verhoeven

Gouden Kalf-nominatie

Beste Vrouwelijke Bijrol Halina Reijn

Andere prijzen

Platina Film (400.000 bezoekers speelfilm)

Gouden Film (100.000 bezoekers speelfilm)

Diamanten Film (1.000.000 bezoekers speelfilm)

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

In WOII belandt de joodse Rachel Steinn in het Nederlandse verzet. Haar verzetsgroep wordt verraden, waar ze ten onrechte van beschuldigd wordt. Pas na de bevrijding lukt het haar de verrader te ontmaskeren.

Wanneer het onderduikadres van de joodse zangeres Rachel Steinn per ongeluk wordt gebombardeerd, besluit ze met een groep joden de Biesbosch over te steken naar reeds bevrijd gebied. De boot stuit echter op een Duitse patrouille en alle vluchtelingen worden afgeslacht. Alleen Rachel weet te ontkomen. Ze sluit zich aan bij het verzet, en weet als Ellis de Vries aan te pappen met de hoge Duitse SD-officier Müntze. Het verzet heeft ondertussen het plan opgevat een groep gevangen genomen verzetslieden te bevrijden met hulp van Ellis. Dit mislukt jammerlijk omdat het plan verraden wordt. Ellis wordt dan zowel door het verzet als door de Duitsers als schuldige aangewezen. Met Müntze aan haar zijde duikt ze weer onder, samen het einde van de oorlog afwachtend. Maar zelfs de bevrijding brengt Ellis geen vrijheid.

Credits

Productiebedrijf
Fu Works Productions
Egoli Tossell Film
Clockwork Pictures
Studio Babelberg Motion Pictures
Hector BV
Camera
Karl Walter Lindenlaub
Production Design
Montage
Job ter Burg
James Herbert
Set geluid
Georges Bossaers
Visual Effects
Muziek
Cast
Omroep
Distributie
Website
Productieland(en)
Nederland