Zwart belicht

Tessa Boerman Korte documentaire - 2008 - 52 min.

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Korte documentaire onthult de zwarte personages op de schilderijen van Peter Paul Rubens en enkele kunstenaars uit zijn directe kring en werpt nieuw licht op onze geschiedenis en cultuur.

Zwart belicht onthult de zwarte personages op de schilderijen van Peter Paul Rubens en enkele kunstenaars uit zijn directe kring. De film werpt nieuw licht op beroemde en minder beroemde kunstwerken, maar ook op onze geschiedenis en cultuur. Zwart belicht is mede gebaseerd op onderzoek van kunsthistorica Esther Schreuder, die zes jaar geleden een grootscheepse zoektocht begon naar de zwarte personages die door kunsthistorici steeds over het hoofd zijn gezien. Vele werken tonen zwarte personages op een opvallende en prominente manier. Het zijn beelden die, als je er eenmaal op geattendeerd bent, confronteren, verwarren en vragen oproepen. In de loop van de film wordt steeds duidelijker hoe stereotiepe beeldvorming het blikveld beperkt heeft en vooral: dat er buiten dat beperkte blikveld veel te ontdekken valt.

Credits

Producent(en) Willemien van Aalst
Suzanne van Voorst
Productiebedrijf IDTV Docs
Uitvoerend producent(en)
Camera
Montage
Set geluid
Muziek
Omroep
Distributie
Productieland(en)
Nederland