Oorlogswinter

Martin Koolhoven Speelfilm - 2008 - 103 min.

Gouden Kalf-winnaar

Beste Acteur Martijn Lakemeier

Beste Mannelijke Bijrol Raymond Thiry

Beste Production Design Floris Vos

Gouden Kalf-nominatie

Beste Camera Guido van Gennep, NSC

Beste Lange Speelfilm San Fu MalthaEls Vandevorst

Beste Regie Martin Koolhoven

Beste Scenario Mieke de JongMartin KoolhovenPaul Jan Nelissen

Beste Sound Design Herman Pieëte, CAS

Andere prijzen

Gouden Film (100.000 bezoekers speelfilm)

Platina Film (400.000 bezoekers speelfilm)

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Succesvolle verfilming van het beroemde boek Oorlogswinter volgt een veertienjarige jongen die met jeugdig idealisme aan een verzetsdaad begint, maar gaandeweg te maken krijgt met de wrede werkelijkheid van oorlog.

De verfilming van het beroemde boek Oorlogswinter van Jan Terlouw was eind 2008, begin 2009 een grote publiekstrekker voor jong en oud. Het verhaal, in consequent wit winterlicht gefilmd, speelt zich af tijdens de laatste, strenge winter van de Tweede Wereldoorlog in een dorpje vlakbij Zwolle. De veertienjarige burgemeesterszoon Michiel is het niet eens met de gematigde lijn van zijn vader en wil dolgraag het voorbeeld van zijn oom Ben volgen die in het verzet zit. Als Michiel in contact komt met een ondergedoken Engelse piloot besluit hij, in z'n eentje, de jonge, gewonde vliegenier te helpen ontsnappen. Onzeker over wat hij precies moet doen, maar vastberaden ook iets te betekenen in de oorlog, bereidt de introverte Michiel zijn plan voor. Regisseur Koolhoven presenteert enerzijds een spannend avontuur met wilde achtervolgingen en spectaculaire ontsnappingspogingen en anderzijds de verwarrende belevingswereld van een puber die wel alles ziet, maar nog niet doorheeft waar volwassen mensen (in oorlogstijd) toe in staat zijn.

Credits

Productiebedrijf
Coproducent(en)
Antonino Lombardo
Jasper van der Schalie
Uitvoerend producent(en)
Camera
Production Design
Montage
Sound Design
Set geluid
Muziek
Cast
Omroep
Distributie
Website
Productieland(en)
Nederland