Het Zusje van Katia

Mijke de Jong Speelfilm - 2008 - 85 min.

Gouden Kalf-winnaar

Beste Scenario Jan EilanderJolein Laarman

Beste Vrouwelijke Bijrol Olga Louzgina

Gouden Kalf-nominatie

Beste Lange Speelfilm Hans de Wolf

Beste Montage Dorith Vinken, NCE

Beste Regie Mijke de Jong

Beste Vrouwelijke Bijrol Julia Seijkens

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Wat doe je als jong meisje met een Russische familie: een verwarde oma, een prostituee als moeder en een zus die wil strippen? Opruimen, schoonmaken en vriendschap sluiten met een evangelist.

Als ze in de klas de vraag krijgt: 'Wat wil je later worden?', antwoordt ze: 'Gewoon. Het zusje van Katia.' Zo ziet het jonge meisje zichzelf en zo wordt ze gezien; haar eigen naam horen we niet. We zien haar leven vanuit haar perspectief; de camera blijft steeds dicht bij haar in de buurt en volgt haar als ze rondloopt. In het appartement, waar ze leeft met haar moeder, die werkt als prostituee, haar oudere zus Katia en haar langzaam verward rakende oma. En op straat, waar de evangelist John als enige echt de tijd voor haar neemt. Haar familie is afkomstig uit Rusland en draait vaak knoertharde Russische muziek. Zelf draait ze liever Nederlandse kinderpopmuziek, terwijl ze opruimt en schoonmaakt en zo op haar bescheiden manier het huishouden draaiende houdt. Ondertussen vindt haar moeder ergens een nieuwe vriend en denkt Katia gemakkelijk geld te verdienen door te strippen - ze neemt haar zusje zelfs mee naar de club. Die neemt het allemaal zoals het komt. Maar het liefst kruipt ze in bed bij Katia, tegen haar lange blonde haren aan.

Credits

Productiebedrijf
Keyman Film
Uitvoerend producent(en)
Camera
Ton Peeters
Production Design
Jolein Laarman
Fleur Ankoné
Montage
Sound Design
Geluidsnabewerking
Set geluid
Muziek
Cast
Omroep
Distributie
Productieland(en)
Nederland