Ga naar inhoud
Sabine Mooibroek en Quirijn Kuchlein stelden dit programma samen voor De Filmbank, een presentatie waarin ze kozen voor 'wonderlijke' films, films die hun systeem opbouwen en hun eigen regels stellen, maar deze ook bevragen.
Wat betekent 'black cube'? 'White cube' staat voor de lege, witte expositieruimte in het museum. Met 'black cube' wordt de zwarte, lege doos benoemd, verwijzend naar de bioscoop/theaterzaal en naar de black box; het nog niet bepaalde, het oningevulde. Sabine Mooibroek en Quirijn Kuchlein, die dit programma voor De Filmbank samenstelden, begonnen met 'black cube' om te kijken of films en video's beter gepresenteerd konden worden. We kennen de museale presentatie, waar je als bezoeker vaak midden in de film binnenvalt, en de bioscoopvertoning, waarbij de ruimtelijke indeling vaststaat. Beiden hebben voordelen: de gemeenschapppelijke ervaring van de lineaire vertoning in de bioscoop en de mogelijkheid tot ruimtelijk ingrijpen, die een kunstruimte biedt. Deze voordelen probeerden Mooibroek en Kuchlein te combineren. Voor de film- en videopresentatie kozen ze 'wonderlijke' films, films die hun systeem opbouwen en hun eigen regels stellen, maar deze ook bevragen. De bezoeker heeft niet alle werktuigen om alles wat hij ziet te begrijpen, maar kan wel tot nieuwe inzichten komen en ervaringen en herinneringen herschikken. Het is een aanmoediging tot heroverwegen.. De Filmbank presenteert Black Cube 8 bestaande uit: Roos (Eric Steensma, 2000, loop), Frictional Mall (Jetske de Boer & Dirk van Lieshout, 2003, loop), Aragats (Nora Martirosyan, 2003), Dokumentation Die Tauben(Helmut Dick, 2002) Dokumentation Das Salatfeld (Helmut Dick, 2001), Fuguettes (Sander Haccou, 2004), Panzano (Rosa Barba, 2000).

Titel: Filmprogramma 1 - Black Cube
Jaar: 2005
Duur : 2 uur
Categorie: -
Competities: re:visie
Editie: NFF 2005

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still
Still
Still
Still
Still