Doffer

Saskia Kluit Korte documentaire - 2010 - 10 min.

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Een duivenmelker haalt in deze korte documentaire herinneringen op aan de tijd dat zijn vrouw nog leefde. Subtiel geschetste animaties brengen zijn verhalen over de echtgenote en de duiven tot leven.

De 79-jarige duivenmelker Kees leidt ons rond in zijn ruime achtertuin, waar een mooie duiventil staat. Daar hield en verzorgde hij met passie zijn geliefde, gevleugelde dieren. Ook zijn jaren geleden overleden vrouw hielp fanatiek mee. Dit tot groot geluk van de oude duivenmelker. Liefdevol vertelt hij: 'Het is iets formidabels als je vrouw achter je staat hoor, vooral met deze hobby.' Inmiddels staat hij overal alleen voor. Omdat Kees moeite heeft het verleden los te laten, dwingt hij zichzelf een radicale beslissing te nemen. In deze melancholieke, korte documentaire van debutant Saskia Kluit worden weldoordachte beelden van Kees' sobere omgeving fijnzinnig verweven met zijn verhalen in de voice-over en subtiel geschetste animaties van Hanneke van der Linden. Zo komt het gedeelde verleden van Kees en zijn echtgenote weer even tot leven: van hun huwelijk, het samen zorgen voor de duiven tot de ziekte die aan dit alles een einde maakte.

Credits

Scenario Saskia Kluit
Producent(en) Annick van Wijk
Productiebedrijf
Camera
Montage
Saskia Kluit
Geert van Schoot
Geluidsnabewerking
Geert van Schoot
Set geluid
Marco van Zelst
Muziek
Distributie
Productieland(en)
Nederland