Een portret van het in 1959 opgerichte Nederlands Dans Theater toen en nu aan de hand van vier dansers in verschillende fasen van hun carrière. Over volledige overgave, pijn, teleurstelling en vervoering.
Het Nederlands Dans Theater (NDT) werd opgericht door ontevreden dansers van het Nederlands Ballet. De eerste, baanbrekende voorstellingen gingen gepaard met boegeroep en weglopend publiek. Vijftig jaar later beleeft de NDT-productie Dissolve In This een koninklijke première. Een schitterend offer volgt de wording van deze voorstelling en zoomt daarnaast in op vier dansers in verschillende stadia van hun loopbaan. In zwart-wit danst het viertal een choreografie die uitdrukt wat het dansgezelschap voor hen betekent. Registraties uit de begintijd worden geprojecteerd op de naakte ruggen van Martinette en Gérard, sinds de start betrokken. In het heden volgen we Arina, die met succes auditie doet voor het gezelschap, maar daar weer helemaal onderaan begint, en Sandra. Zij danst een hoofdrol in Dissolve In This en geniet met volle teugen, al wordt ze volledig door het vak opgeslokt. De serie van pijn vertrokken maar vastberaden gezichten in het spreekuur van de fysiotherapeut tonen in een notendop de grote toewijding: alles om maar te kunnen blijven dansen.

Credits

Uitvoerend Producent
Scenario
Set geluid
Geluidsnabewerking
Productiebedrijf
IDTV Docs
Omroep
NTR
Distributie
IDTV Docs

Titel: Een schitterend offer
Jaar: 2010
Duur : 1 uur, 4 minuten
Categorie: Lange Documentaire
Editie: NFF 2010

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still
Still