Ga naar inhoud

Afgelopen jaar doorbrak de totale Nederlandse film- en audiovisuele omzet de miljardgrens en steeg naar 1,2 miljard euro. In 2022 bereikten 14 films de Gouden Film status in eigen land en 116 Nederlandse films wonnen een award op een internationaal festival. Documentaires, korte films en jeugdfilms laten over de grenzen succes zien. Maar als het om speelfilm gaat lijken naburige landen internationaal meer succes te hebben. Is dat ook zo? Hoog tijd voor een reality check.

Onderzoeksbureau Olsberg SPI onderzocht in opdracht van het Nederlands Filmfonds de internationale prestaties van Nederlandse speelfilms in vergelijking met Zweden, Denemarken, Oostenrijk en België. Wat zijn succesfactoren en waar kunnen wij als filmland nog aan werken? Je hoort het tijdens de presentatie van Jonathan Olsberg, die de resultaten van het onderzoek deelt.

Filmmakers Martin Koolhoven, Ena Sendijarević en producent Leontine Petit duiken samen met moderator Janine Abbring in de betekenis van het onderzoek. Wat heb je volgens hen nodig om je als filmmaker te onderscheiden en wat zijn elementen voor succes?

In samenwerking met het Nederlands Filmfonds.

Voertaal: Engels, Nederlands
Moderator: Janine Abbring
Sprekers:
- Jonathan Olsberg (Olsberg SPI)
- Martin Koolhoven (Filmmaker)
- Ena Sendijarević (Filmmaker)
- Leontine Petit (Lemming Film)
- Sandra den Hamer (Nederlands Filmfonds)

Professionals & Talent Programma