Primair onderwijs

Kinderen komen op steeds jongere leeftijd in aanraking met film en vertellen op social media meer dan ooit verhalen via beeld. Waarom leren zij dan niet standaard over film op school? Het NFF daagt alle leraren van Nederland uit om daar verandering in te brengen.
Het Programma: NFF Filmvertoning in de klas 

Met het NFF Educatieprogramma voor het basisonderwijs creëer je een echte NFF-bioscoop ervaring. Je kiest een film aansluitend bij je leerdoel en de leeftijd van je leerlingen. Bij de film ontvang je een bijbehorend lespakket dat inspeelt op de thematiek van de film en de basisprincipes van Filmeducatie. Met de NFF Filmkit transformeer je het vertrouwde klaslokaal om tot een feestelijke filmfestivallocatie: een uitje naar de bios zonder reistijd, en weinig tot geen voorbereidingstijd. Zelf een mini filmfestival organiseren op school wordt zo kinderspel!

Wat krijg je allemaal?

 • Voor alle onderwijsniveaus, van groep 1 tot en met 8.
 • Keuze uit de nieuwste, leukste, met zorg geselecteerde festivalfilms (van animatie tot documentaire);
 • Een NFF-bioscoopervaring in je klas met de NFF Filmkit;
 • Speciaal voor de films ontwikkeld lesmateriaal
 • Praktische doe-opdrachten die je ook op een later tijdstip kunt inzetten; 
 • Thema’s die aansluiten bij de belevingswereld van je leerlingen;
 • Lessen sluiten aan bij de leerdoelen: kritisch leren kijken, analyseren, reflecteren en zelf verhalen maken
 • Uniek inkijkje in het maakproces van de films;
 • Speciale videoboodschappen of livegesprekken met makers;
 • Alles vanuit je eigen klaslokaal of school! Je hebt alleen een beamer of digibord en internet nodig.
 • Flexibele programma’s die een uitkomst bieden voor actieve kleuterklassen met beperkte aandachtsspanne.

Praktische informatie:

 • Vanaf €2,75 per leerling;
 • Reserveringen voor filmvertoningen kunnen zonder kosten worden gecanceld t/m 10 juli. Hierna is de aanmelding definitief. Het exacte leerlingenaantal kan worden gewijzigd t/m 5 september. Er geldt een minimale afname van 15 leerlingen per klas;
Ga aan de slag met Filmeducatie

Inschrijven doe je t/m 10 juli 2021. Liever een programma op maat? Dat kan! Mail ons via [email protected].

Inschrijven

Kies je NFF Educatiefilm

 • Pim & Pom: Het Grote Avontuur

  Een spannende en grappige animatiefilm voor de allerkleinsten, gebaseerd op de personages van Mies Bouhuys en de tekeningen van Fiep Westendorp. De twee katten Pim en Pom zijn beste vriendjes. Ze wonen in hetzelfde huis, bij hun baasje de Vrouw. Als de nichtjes Treesje en Sjaantje op bezoek komen, blijken zij stiekem een plan te bedenken om de katten te ontvoeren. Pim en Pom weten uit de handen van de hebzuchtige nichtjes te blijven, maar tijdens hun vlucht verdwalen ze op straat. Gaat het de kattenvriendjes lukken om hun baasje terug te vinden?

  Groep: 1 & 2
  Duur: 70 min.

  Bekijk de trailer

  Direct inschrijven
 • Korte films: Helden op Stoere Sokken

  Iedereen is weleens bang. Om voor gek te staan, zwemles, viezigheid of de hond van de buren. In deze verzameling korte films ontdekken we dat je bang en stoer tegelijk kunt zijn en dat je met fantasie en een beetje durf een heel eind komt. Met de ultrakorte film INKT, twee afleveringen van Kabam!, een aflevering van Dropje en de korte film Sea Shadow.

  Groep: 3
  Duur: 70 min.
  Films: Kort – INKT, Kabam! – Voetbalketting, Kabam! – Gymtovenaar, Dropje – Trommelaar, Sea Shadow. 

  Direct inschrijven
 • Jackie en Oopjen + Voorfilm

  De twaalfjarige Jackie is kind aan huis in het Rijksmuseum, waar haar moeder werkt als conservator. Als Jackie na sluitingstijd langs de beroemde Rembrandt-portretten van Marten Soolmans en Oopjen Coppit loopt, gebeurt er iets wonderbaarlijks: Oopjen komt tot leven! Ze is op zoek naar haar verloren gewaande zusje Aeltje. De stoere Jackie heeft een groot hart en gaat vol enthousiasme de uitdaging aan. Ze neemt Oopjen stiekem mee naar huis om samen op zoek te gaan naar het schilderij van het verloren zusje.

  Groep: 4 & 5
  Duur: 100 min.
  Voorfilm: Sea Shadow (voor groep 4 & 5), De Regels van Floor – Straattaal (voor groep 6, 7 en 8)

  Bekijk de trailer

  Direct inschrijven
 • Engel + Voorfilm

  Engel is een onzeker meisje dat maar moeilijk nee kan zeggen en graag thuis is. Thuis voelt voor haar vertrouwd, met haar knappe koppen van ouders, haar lieve kat Saturnus en de gekke oom Tobias, die oppast als haar ouders naar een congres gaan. Op een dag, onderweg naar huis, gebeurt er iets vreemds: ze struikelt, bereidt zich voor op een harde val, maar ineens zweeft ze in een prachtige zeepbel. Als de zeepbel uit elkaar spat en Engel verdwaasd op de grond ligt, ziet ze naast zich een prachtig zilverenklokje liggen. Al snel komt Engel erachter dat het klokje heel bijzonder is. Alles wat ze wenst, komt uit! Engel wordt ineens enorm populair maar of haar nieuwe leven haar ook echt gelukkig maakt?

  Groep: vanaf groep 6
  Duur: 97 min
  Voorfilm: Hoanoe

  Bekijk de trailer

  Direct inschrijven
 • De Piraten van Hiernaast + Voorfilm

  Het saaie kustplaatsje Zandwijk aan Zee wordt op stelten gezet door de komst van de zwaardvechtende en rumdrinkende piratenfamilie Donderbus. Ondertussen sluit de elfjarige Michiel vriendschap met de stoere piratenjongen Billy, maar Michiel dreigt zijn nieuwe vriend te verliezen wanneer aartsvijand Knokige Krelis opduikt. Samen met buurmeisje Elizabeth gaan de jongens de strijd aan met de gevaarlijkste piraat allertijden. Als voorfilm kijken we naar een aflevering van de internationaal bekroonde jeugdserie De regels van Floor, waarin broer Kees een tattoo wil maar geen toestemming krijgt van ouders Jan en Irma. Om zijn zin te krijgen verzint hij een truc. 

  Groep: 6 & 7
  Duur: 107 min.
  Voorfilm: De regels van Floor – Tattoo

  Bekijk hier de trailer