<strong>En passant</strong><br><a href="javascript:void(0)" onclick="Shadowbox.open({content: '/publiek/personen/mirjam-boelsums?film=en-passant', player: 'iframe', width: 600, height: 300, title: 'Mirjam Boelsums' });" text="Mirjam Boelsums">Mirjam Boelsums</a>, <a href="javascript:void(0)" onclick="Shadowbox.open({content: '/publiek/personen/lony-scharenborg?film=en-passant', player: 'iframe', width: 600, height: 300, title: 'Lony Scharenborg' });" text="Lony Scharenborg">Lony Scharenborg</a>, 2003<br>Lange Documentaire<br> <strong>En passant</strong><br><a href="javascript:void(0)" onclick="Shadowbox.open({content: '/publiek/personen/mirjam-boelsums?film=en-passant', player: 'iframe', width: 600, height: 300, title: 'Mirjam Boelsums' });" text="Mirjam Boelsums">Mirjam Boelsums</a>, <a href="javascript:void(0)" onclick="Shadowbox.open({content: '/publiek/personen/lony-scharenborg?film=en-passant', player: 'iframe', width: 600, height: 300, title: 'Lony Scharenborg' });" text="Lony Scharenborg">Lony Scharenborg</a>, 2003<br>Lange Documentaire<br>

En passant

 
Waar de Rijn ontspringt, begint ook een treinreis. Regisseurs Mirjam Boelsums en Lony Scharenborg reisden met de Rembrandt Expres van het Zwitserse plaatsje Chur naar het eindpunt te Amsterdam. Niet alleen filmden ze zo de loop en de oevers van de majestueuze Rijn, ook legden ze de drie dimensies van een treinreis vast. Ten eerste het voorbijschietende landschap, met de immer aanwezige rivier. Ten tweede het willekeurige gezelschap in de wagon; bijvoorbeeld Heinz-Gerd, van wie de familie fout was in de oorlog, Maartje, die net haar dochter in een astmakliniek heeft bezocht, en een eenzame vrouw met haar hondje ('Van mij mag het afgelopen zijn'). De geïnterviewden vertellen buiten beeld over hun leven en daardoor onstaat het derde element in de film: de gedachtenstroom van de reiziger, afgewisseld met de klanken van Das Rheingold van Richard Wagner.
Deze film bevindt zich in het NFF Filmarchief. In het NFF Filmarchief staat informatie over de films die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het festival heeft niet de beschikking over deze films, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij het EYE Film Instituut of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.
Productiejaar2003
Lengte78 minuten
ProductielandNederland
RegisseurMirjam Boelsums
RegisseurLony Scharenborg
ProducentJan Heijs
ProducentRuud Monster
ProducentWouter Snip
Uitvoerend ProducentJura Filmprodukties
ScenarioMirjam Boelsums
ScenarioLony Scharenborg
CameraRuud Monster
Set GeluidKees van der Knaap
Set GeluidRik Meier
EditorMark Glynne
ProductiebedrijfJura Filmprodukties
TV companyNCRV TV