<strong>360° horizon - land zonder verleden</strong><br><a href="javascript:void(0)" onclick="Shadowbox.open({content: '/publiek/personen/katelijne-schrama?film=360-horizon-land-zonder-verleden', player: 'iframe', width: 600, height: 300, title: 'Katelijne Schrama' });" text="Katelijne Schrama">Katelijne Schrama</a>, 2007<br>Korte Documentaire<br> <strong>360° horizon - land zonder verleden</strong><br><a href="javascript:void(0)" onclick="Shadowbox.open({content: '/publiek/personen/katelijne-schrama?film=360-horizon-land-zonder-verleden', player: 'iframe', width: 600, height: 300, title: 'Katelijne Schrama' });" text="Katelijne Schrama">Katelijne Schrama</a>, 2007<br>Korte Documentaire<br>

360° horizon - land zonder verleden

 (360° Horizon - Land Without a Past)
'Het is prachtig om van niets iets te maken.' Een van de polderpioniers zegt het heel poëtisch. Begin jaren zestig trokken talloze Nederlanders naar de nieuwe provincie Flevoland, om er een nieuw bestaan op te bouwen. Ze voelden zich emigranten in eigen land, want er was nog helemaal niks, afgezien van wegen en veel akkerland. In hun verhalen komt een markant stukje Nederlandse geschiedenis naar voren, dat de beelden treffend illustreren. Boodschappen deden ze, helemaal in het begin, in provisorische barakken. De oprit van het enige pompstation was nog niet geasfalteerd, waardoor de auto's er in de modder bleven steken. Verder was het 'stil, stil, stil, echt stil,' zegt een van de boeren van het allereerste uur. Gevaarlijk was het er wel op de lege wegen. De zogenaamde 'polderblindheid' was de oorzaak van tal van ongelukken, vertelt een politieagent. Debuterend maakster Katelijne Schrama wisselt de ongedwongen gesprekken af met verstilde totalen en langgerekte shots vanuit de auto. Ze schept een esthetica van de leegte.
Deze film bevindt zich in het NFF Filmarchief. In het NFF Filmarchief staat informatie over de films die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het festival heeft niet de beschikking over deze films, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij het EYE Film Instituut of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.
Productiejaar2007
Lengte38 minuten
ProductielandNederland
RegisseurKatelijne Schrama
ProducentKatelijne Schrama
ScenarioKatelijne Schrama
CameraBen Geraerts
Set GeluidPander Roskam
Set GeluidLeo Franssen
Set GeluidAlex Booy
Sound DesignAlex Booy
EditorVava Stojadinovic
ProductiebedrijfKatelijne Schrama Producties