Ga naar inhoud

NFF Conferentie

In het kader van inspiratie, interdisciplinaire samenwerkingen en inspelen op actualiteiten presenteert het NFF Professionals Programma jaarlijks de NFF Conferentie tijdens het festival.

Hieronder vind je het dagprogramma van de Conferentie die plaatsvond op zaterdag 23 september 2023. Eind oktober wordt hier ook het verslag van deze dag gepubliceerd.

Benieuwd naar eerdere edities van de Conferentie? Hier lees je het verslag van 2022.

Programma 2023

Let op: dit evenement is al geweest.

Silvia tijdens openingsspeech NFF 2023

NFF Conferentie: Opening

Tijdens de plenaire opening verwelkomt Silvia van der Heiden, Algemeen Directeur/Bestuurder van het festival, de av-sector op de NFF Conferentie 2023. Gevolgd door een moment met Marnie Blok en Bram Schouw (De droom van de jeugd).

Panel op podium Grote Zaal Stadsschouwburg Utrecht tijdens NFF Conferentie Beeldverhoudingen 2023

NFF Conferentie: Beeldverhoudingen

Afgelopen jaar doorbrak de totale Nederlandse film- en audiovisuele omzet de miljard grens en steeg naar 1,2 miljard euro. In 2022 bereikten 14 films de Gouden Film status in eigen land en 116 Nederlandse films wonnen een award op een internationaal festival. Documentaires, korte films en jeugdfilms laten over de grenzen succes zien. Maar als het om speelfilm gaat lijken naburige landen internationaal meer succes te hebben. Is dat ook zo?

Onderzoeksbureau Olsberg SPI onderzocht in opdracht van het Nederlands Filmfonds de internationale prestaties van Nederlandse speelfilms in vergelijking met Zweden, Denemarken, Oostenrijk en België. Wat zijn succesfactoren en waar kunnen wij als filmland nog aan werken? Je hoort het tijdens de presentatie van Jonathan Olsberg, die de resultaten van het onderzoek deelt. Filmmakers Martin Koolhoven, Ena Sendijarević en producent Leontine Petit duiken samen in de betekenis van het onderzoek. Wat heb je volgens hen nodig om je als filmmaker te onderscheiden en wat zijn elementen voor succes?

Moderator: Janine Abbring

Sprekers:

 • Jonathan Olsberg (Olsberg SPI)
 • Martin Koolhoven (Filmmaker)
 • Ena Sendijarević (Filmmaker)
 • Leontine Petit (Lemming Film)
 • Sandra den Hamer (Nederlands Filmfonds)
NFF Conferentie Grenzeloos Netwerken

NFF Conferentie: Grenzeloos Netwerken
Een dramaproductie in een transformerende wereld

Samen met de producenten van hitserie Arcadia verdiepen we ons in de complexiteit én de meerwaarde van seriële coproductieprocessen. Met lange opnameperiodes, grootschalige sets en complexe financieringsconstructies is het produceren van series een race tegen de klok. Om de eindstreep te halen, is een producent vanaf het begin betrokken bij een project. Hun zakelijke en creatieve inbreng is essentieel voor het maakproces, waarbij continue risico’s en verschillende belangen worden afgewogen, zonder de gedeelde ambitie uit het oog te verliezen: het maken van de beste serie.

De producenten Helen Perquy (jonnydepony, BE) en Fleur Winters (Big Blue Productions, NL) gaan dieper in op het productieproces van series in het algemeen, en de veelzijdige rol van de producent in een veranderend medialandschap.

In samenwerking met NAPA en ACE Producers en Film Festival Oostende.

Sprekers:

 • Helen Perquy (jonnydepony, BE)
 • Fleur Winters (Big Blue Productions, NL)
Publiek in Hekmanfoyer bij Prof Talk Sound Design & Archief 2023

NFF Conferentie: Time will tell

De Dikke van Dale definieert het woord ‘tijd’ als ‘een opeenvolging van ogenblikken’, een serie van momenten waaraan de mens niet kan ontsnappen. Door creatievelingen/makers kan het begrip ‘tijd’ ook als vorm, middel of als kader worden ingezet. De tijd die je nodig hebt of gebruikt om een verhaal te vertellen, de tijd die je kan besteden voordat je een kijker verliest, de tijd waar ook je karakters op den duur mee te maken krijgen. Vanuit een filosofische blik werpt dit programma de vraag op ‘welke rol speelt tijd voor jou, en hoe maak jij hier gebruik van?’

Moderator: Samya Hafsaoui

Sprekers:

 • Randy Vermeulen (Vossenfilms, Audiocollectief Schik)
 • Jan Harm Dekker (Flikken Maastricht)
 • Luna Maurer (To Be Continued)
Sprekers op podium in Hekmanfoyer SSBU tijdens NFF Conferentie 2023 De oorsprong van onze verhalen

NFF Conferentie: De oorsprong van onze verhalen

Samen met een aantal makers van nu verkennen we in samenwerking met ROSE stories de creatieve weg van de makers. Waar laten zij zich door inspireren?

We gaan op zoek naar hun overeenkomsten en verschillen in het creëren en vertellen van verhalen. Zo ontdek je welke verhalen of verteltradities hun creatieve proces hebben beïnvloed. En hoe zij deze invloeden hebben samengebracht in hun eigen verhalen.

In samenwerking met ROSE Stories.

Moderator: Fadua El Akchaoui (Theatermaker, acteur, scenarist)

Sprekers

 • Daria Bukvić (Theatermaker, regisseur, schrijver en sprekerscoach)
 • Sahil Amar Aïssa (Schrijver, acteur en film- en tv maker)
 • Morris Maturbongs (Regisseur)
 • Diëgo Nurse (Regisseur)
 • Nawa Sira van Sluijs (Regisseur)

ROSE stories is een productiecollectief van verhalenvertellers, producenten en talentontwikkelaars. Vanuit ROSE academy (onderdeel van ROSE stories) bieden we duurzame ondersteuning door makers niet alleen een kickstart te geven, maar ook te fungeren als veilige haven, creatief broednest en artistieke community, waar makers zich aan op kunnen trekken en op terug kunnen vallen.

Achterkant publiek met sprekers in Blauwe Zaal SSBU tijdens NFF Conferentie 2023 Who Runs the Show

NFF Conferentie: Who Runs the Show?

Wat is dat nu eigenlijk... een showrunner? Deze sessie start met een keynote van Jeppe Gjervig Gram, hoofd van het European Showrunner Programme. Hij geeft inzicht in het traditionele Deense showrunnermodel, legt uit hoe recente ontwikkelingen in de serie-industrie dit model op de proef stellen en leert je alles over zijn eigen aanpak. In het daaropvolgende gesprek duiken we in het Amerikaanse showrunnersmodel. Hoe kunnen we dit aanpassen voor de Europese seriemarkt, en hoe wij in Nederland en Vlaanderen tegen deze nieuwe credit aankijken.

Dit evenement is onderdeel van de European Showrunner Think Thank in samenwerking met ifs Internationale Filmschule Köln.

Moderator: Lemba de Miranda (scenarioschrijver, acteur)

Sprekers:

 • Jeppe Gjervig Gram (Borgen, Follow the Money)
 • Pieter Bart Korthuis (Dirty Lines, Het jaar van Fortuyn)
 • Sanne Nuyens (De Twaalf, Beau Séjour)
Sprekers op podium in Hekmanfoyer tijdens NFF Conferentie 2023 Games on Screen

NFF Conferentie: Games on Screen

Gameverfilmingen zijn vandaag de dag succesvoller dan ooit. Wat is het geheim van dit succes? Verdiep je tijdens deze sessie in de kansen en uitdagingen van crossmediaproducties. Let the games begin!

Producent en schrijver Bartosz Sztybor (Cyberpunk: Edgerunners), lead gamedesigner Christopher Sica (The Expanse) en schrijver en showrunner Tasha Huo (Tomb Raider) delen hun ervaring met het vertalen van games naar een serie of film. Ze staan onder andere stil bij de wisselwerking tussen videogames en series en onderzoeken wat de verschillen en overeenkomsten tussen deze twee verhaal-gedreven industrieën zijn.

Verder bespreken we de meerwaarde van een nauwe samenwerking tussen filmmaker en game-ontwikkelaar. Slaag je er beter in om beide werelden naadloos in elkaar over te laten lopen door alle creatieve krachten te bundelen?

Moderator: Samya Hafsaoui

Sprekers:

 • Bartosz Sztybor (Cyberpunk: Edgerunners)
 • Christopher Sica (The Expanse)
 • Tasha Huo (Tomb Raider)
Sprekers in Blauwe Zaal SSBU bij NFF Conferentie 2023 Lage Landen Hoge Verwachtingen

NFF Conferentie: Lage landen, hoge verwachtingen

Als klein land met ‘slechts’ 17,5 miljoen inwoners, produceert Nederland ieder jaar een scala aan producties. En hoewel niet elke serie de Nederlandse Borgen, Dix Pour Cent of Dark wordt genoemd, zien we in de cijfers dat de Nederlandse serie wel degelijk in de lift zit. Een gevolg van betere scenario’s, of meer budget? Samenwerking met streamingdiensten en andere landen of een langere periode van ontwikkeling?

Tijdens dit programma duiken we kort in de cijfers met een presentatie van het Nationaal Media Onderzoek en vervolgen we het gesprek met makers, financiers en uitzenders over de stappen die nodig zijn om de Lage Landen meer slagkracht te geven om haar ambities op het gebied van hoogwaardige series met internationale potentie waar te maken.

Moderator: Joost de Vries

Sprekers:

 • Nanda van Doornik (Nationaal Media Onderzoek)
 • Marnie Blok en Bram Schouw (De droom van de jeugd)
 • Rachel van Bommel (Producent, Millstreet Films)
 • Steven van Roosmalen (Commissioning Editor Scripted, Videoland)*
  *
  onder voorbehoud
Mensen tijdens Professionals Drinks 2023 lachend met drankje

Professionals Drinks: Co-hosted by NAPA, CFAP, ACE Producers, FilmForward & ROSE stories

De perfecte gelegenheid om te netwerken en te ontspannen na een vol dagprogramma! Tijdens deze borrel werden de juryprijs en nominaties van de CFAP Prijs 2023 bekend gemaakt. Ook kwam DJ Nawa Sira namens ROSE stories draaien tijdens de borrel.

20220923 Professionals Drinks Marcel Krijgsman015

Nieuwsbrief voor Professionals

Blijf op de hoogte van het laatste NFF Professionals nieuws.