NFF Conferentie

In het kader van inspiratie, interdisciplinaire samenwerkingen en inspelen op actualiteiten presenteert het NFF Professionals Programma jaarlijks de NFF Conferentie tijdens het festival.

NFF Conferentie 2021

De NFF Conferentie keert terug tijdens het Professionals Programma als dé vinger aan de pols van de Nederlandse audiovisuele en digitale cultuurindustrie. Die stand van zaken weerspiegelt in de hybride vorm van de conferentie, met dit keer gelukkig wel weer veel ruimte voor ontmoetingen, wederzijdse inspiratie en kruisbestuiving. In een veelzijdig dagprogramma vol panels, discussies, presentaties en casestudies bespreken we hoe het ervoor staat in de sector en kijken we met open vizier naar de wereld van nu en straks.

Dit evenement vond plaats op dinsdag 28 september

Heb je dit evenement gemist of ben je benieuwd naar wat er die dag allemaal speelde? Vanaf 2 november kan je dit uitgebreid teruglezen in het conferentieverslag.

NFF Conferentie opening
NFF Conferentie: Opening

Op dinsdag 28 september verwelkomt Silvia van der Heiden, Algemeen Directeur van het Nederlands Film Festival, de av-sector op de NFF Conferentie 2021. Ook reflecteren Head of Professionals & Talent Sterre de Jong, programmeur Digitale Cultuur Paulien Dresscher en Professionals Programme Producer Khaeta Chittick tijdens de opening vanuit diverse perspectieven op het thema For Real.

Moderator: Nicole Terborg

NFF Conferentie Healing Through Film
NFF Conferentie: Healing Through Film

Misbruik, rouw, dood, mentale gezondheid; moderne films en televisieseries kiezen steeds vaker traumatische ervaringen en situaties als thema voor een verhaallijn. Niet zelden is dat autobiografisch; makers zetten in toenemende mate hun eigen ervaringen in voor krachtige producties. Denk aan series als Euphoria en I May Destroy You en films als The Assistant en Promising Young Woman, waarin av-professionals de kans kregen – en grepen – om een (autobiografisch) verhaal om te zetten in een productie die zowel hen als de kijkers handvatten geeft om een thema bespreekbaar en daarmee verwerkbaar te maken. Tijdens dit programma gaan we in gesprek met makers en ervaringsdeskundigen over de helende kracht van film.

Met:
Antoinette Beumer - Regisseur Mijn vader is een vliegtuig
Willem Bosch - Regisseur en scenarist Hiernamaals
Leyla de Muynck - Actrice Drama Girl
Moderator: Nicole Terborg

Conferentie filmhuis in de regio placeholder
NFF Conferentie: Filmhuis van de regio

Zichtbaarheid is momenteel één van de grootste uitdagingen voor de Nederlandse en Europese film. Het aanbod is explosief gestegen en de concurrentie is sterk toegenomen. Tegelijkertijd zien de we de afgelopen tien jaar een toename van het aantal regionale vertoners, die met arthouse films een vast en gestaag groeiend publiek aan zich weten te binden. Toch blijft dit interessante circuit tot nu toe redelijk onbenut door beleidsmakers, producenten en distributeurs.

Waar bevinden deze filmhuizen zich? Hoeveel bezoekers trekken deze vertoners en is het in de regio echt allemaal zo rooskleurig als het lijkt? Deze en andere vragen komen aan bod tijdens de NFF Conferentie: Het Filmhuis van de regio. Filmkenniscentrum en Natte Haring delen de eerste, voorlopige resultaten van het onderzoek over de verkenning van kleinschalige filmhuizen. Daarna volgt er een presentatie van een internationaal voorbeeld op het gebied van regionale vertoning.

Met:
Dick Smits - Filmkenniscentrum
Hidde de Vries - Natte Haring
Maarten Alexander - MOOOV/Zebracinema

Tijdelijk regios aanzet
NFF Conferentie: De regio's aan zet - Screen Talent NL

Ondanks, of juist dankzij de mondialisering en de heersende coronacrisis beleeft de creatieve industrie de opkomst van lokale makers en verhalen.

Daarnaast komt de focus steeds meer te liggen op nieuw en divers talent en in het kielzog daarvan op het verlangen naar meer inclusie. De filmindustrie is in een nieuwe fase aanbeland. Waar alle landen om ons heen al aandacht hebben voor regionale filminfrastructuren, -knooppunten en -netwerken, moet Nederland moet nog grote stappen zetten. De regio’s Limburg (CineSud, Limburg Film Office) en Friesland (New Noardic Wave, Screen Noord) besloten hier niet op te wachten en zetten zich al jaren actief in op dit gebied. Samen met andere regio’s presenteren ze in deze sessie het netwerk Screen Talent NL, onder het motto: Think globally, act locally. De regio’s zijn aan zet!

Met:
Guido Franken - Directeur/bestuurder CineSud
Joris Hoebe - Creative Director New Noardic Wave

NFF Conferentie Intiem op Afspraak
NFF Conferentie: Intiem op afspraak

Ook acteurs en de crew hebben te maken met de nieuwe realiteit van COVID-19 waarin we fysiek contact steeds meer uit de weg lijken te gaan: ze moesten uit elkaar zittend eten, hadden mondkapjes op en acteurs deden online auditie. Merkwaardig genoeg had dit allemaal amper invloed op het samenspel op de set. Integendeel zelfs: door al dit afstand houden, leek het contact gedurende het filmen idyllischer en intiemer dan voorheen.

Dit panel zoekt en bespreekt diverse facetten van intimiteit op beeld en op de set. Heeft corona acteurs nieuwe hulpmiddelen gegeven om op afstand auditie te doen? Welke regels golden op de werkvloer om tot veilige verbinding te komen en leidde de fysieke afstand in sommige projecten misschien wel tot een nieuw perspectief op de gemeenschap?

Aan de hand van enkele geselecteerde short films zoeken we de intimiteit op die voor iedereen het afgelopen jaar ver buiten bereik lag, maar die acteurs nog wel op mochten zoeken. We kijken naar Funkele, Maysa en Dienstmeid #2. Acteurs uit de films zijn aanwezig om na de viewing over hun ervaringen te vertellen en vragen te beantwoorden.

Conferentie ruim baan voor nieuwe makers placeholder
NFF Conferentie: Ruim baan voor nieuwe makers?

Talentontwikkeling: het modewoord van de afgelopen tijd, opduikend in elk meerjarenplan en jaarverslag. Met het oog op de horizon in onze snel veranderende sector wordt het antwoord op de vraag ‘waar halen we innovatie vandaan’ vooral gezocht in de poule van nieuwe makers. Ze worden gelanceerd als de brengers van diversiteit en er wordt gewezen op het belang van hun experimentele en persoonlijke ontwikkeling. Al met al staat de agenda van een groot aantal oude en nieuwe Nederlandse organisaties anno 2021 vol met calls, pilots, launches en presentaties van nieuwe lichtingen.

Maar wat gebeurt er als deze makers een al overvolle markt betreden? Hebben ze een realistische kans op financiering? Waarom steken we zo veel middelen in het opleiden van nieuwe makers en vergeten we de ‘talenten van gisteren’ die ineens tussen wal en schip dreigen te vallen? Uiteraard moeten we het dan ook in dit scenario hebben over de rol van de steeds machtigere streamers en publieke instellingen. Kortom: verandert het bekende Deltaplan voor de Nederlandse filmsector in een trechtermodel?

Met:

Maarten Treurniet (regisseur, voorzitter Dutch Directors Guild (DDG))
Hanneke Bouwsema - Algemeen secretaris NPO-fonds
Maureen Prins (Directeur BROET, Project Coordinator Next Talent Program)
Ibtisam Harrak (Hoofd Talentontwikkeling, Rose Stories)
Moderator: Ido Abram (SEE NL)

The Real Truth
NFF Conferentie: The Real Truth

In de sessie The Real Truth kijken we met drie journalistieke organisaties naar hoe zij op onorthodoxe en interdisciplinaire wijze de werkelijkheid achter de door instanties gepresenteerde feiten achterhalen en in kaart brengen. Of beter nog, de wereld achter deze schijnbare werkelijkheid. Wat zit er verborgen achter de beelden die iedereen voor waar of natuurlijk aanziet? Kunnen we kritisch leren kijken en zijn daar tools voor?

‘Follow the Money’, zegt klokkenluider Deep Throat in de film All The President's Men uit 1976 tegen de journalisten Carl Bernstein en Bob Woodward, en zet zo de val van president Nixon in. Journalistiek platform Follow The Money heeft sinds 2009 hetzelfde, glasheldere doel: waarheidsvinding in dienst van de samenleving. Te gast is een van de oprichters, Eric Smit.

Forensic Architecture (FA), verbonden aan de universiteit van Londen, onderzoekt mensenrechtenschendingen. Met baanbrekende technieken in ruimtelijke en architecturale analyse, open-source-onderzoek, digitale modellering en immersieve technologieën probeert FA tot de kern te komen van wat er is gebeurd, wat er niet gebeurd kan zijn en wie er verantwoordelijk kan worden gehouden. Imani Jacqueline Brown presenteert tijdens The Real Truth het nieuwste FA-project Louisiana: een onderzoek naar het gebied van de voormalige plantages en de huidige relatie tussen de petrochemische industrie, milieuproblematiek en geïnstitutionaliseerd racisme.

Foeke Postma is onderzoeker en trainer bij Bellingcat, het onafhankelijk internationaal collectief dat open-source-onderzoek, ‘citizens journalism’ en online bronnen inzet om aan waarheidsvinding te doen. Bellingcat publiceert de uitkomsten van haar professionele en burgerjournalistieke onderzoeken naar oorlogsgebieden, mensenrechtenschendingen en de onderwereld en kreeg wereldwijde bekendheid door onthullingen over de Syrische Burgeroorlog en de aanslag op vlucht MH17.

Met:
Eric Smit - Medeoprichter en co-hoofdredacteur Follow the Money
Imani Jacqueline Brown - Artiest, activist en onderzoeker Forensic Architecture
Foeke Postma - Onderzoeker en trainer Bellingcat

In deze sessie komt het onderzoek Environmental Racism in Death Alley, Lousiana aan bod. Het NFF staat kort stil bij de verwoesting die de orkaan Ida in 2021 in Louisiana heeft aangericht.

Goud Kalf 6
NFF Conferentie: Het kalf van stal

De vernieuwing van de Gouden Kalveren maakte veel emoties los. Daarom bespreken we in twee rondes nog één keer de oorsprong, de voors en tegens en de reacties uit de sector en daarbuiten. Waarom is voor deze nieuwe vorm gekozen? En hoe stimuleren de nieuwe kalveren talentontwikkeling en aandacht voor de korte film?

Maar ook: Is acteren los van gender uitvoerbaar en te beoordelen? En hoe gaan we daar, los van de Gouden Kalf competie, mee om? Een gesprek van een uur met criticasters en voorstanders

Met:

Silvia van der Heiden (Nederlands Film Festival), Jenny Booms (Dutch Academy For Film), Manoushka Zeegelaar Breeveld (ACT), Norbert Ter Hall (regisseur), Joyce Roodnat (journalist, NRC), Tarikh Janssen (acteur) e.a. door Hanna van Vliet (actrice)

Moderator: Jörgen Tjon a Fong


Digital Life
NFF Conferentie: Digital Life

Kunnen we nog blindvaren op wat we zien, voelen, horen en zelfs ruiken? De in razend tempo toenemende digitalisering heeft een verwarrend effect op onze voorheen zo vertrouwde zintuigen. In de sessie Digital Life kijken we naar nieuwe vormen van ervaren die de voortschrijdende technologie met zich meebrengt. Wat betekent bijvoorbeeld de toenemende versmelting van mens en machine voor onze beleving, ons zijn, onze verbeelding en ons auteurschap? Moeten we opnieuw leren waarnemen? Een deskundig panel gaat hierover met elkaar en het publiek in gesprek.

De Amsterdamse ontwerpstudio ARK (Atelier Roosje Klap) zoekt met een eclectisch team van kunstenaars, ontwerpers, architecten, curatoren, historici, restauratoren en denkers naar de grenzen van grafisch ontwerp en creëert nieuwe vormen van communicatie.

Grace Boyle van The Feelies onderzoekt de rol van onze fysieke zintuigen in de digitale wereld. Met Greenpeace maakte deze Londense creatieve studio Munduruku, dat de kijker met VR, parfumerie, infrasound en andere zintuiglijke prikkels in de wereld van de inheemse Munduruku bracht, dat in het Braziliaanse Amazonegebied strijdt tegen de ontbossing.

Ondernemer Avinash Changa van WeMakeVR is een pionier op het gebied van digitale concepten en productietechnieken. Zijn bedrijf onderzoekt en ontwikkelt nieuwe manieren van verhalen vertellen en wijdt ons in de wereld van metaverses, online ontmoetingen en virtuele werelden.

Creatief directeur Amber Jae Slooten van The Fabricant ontwerpt door alle disciplines heen mode die laat zien hoe we met VR, AR en MR onze digitale identiteit kunnen vormgeven. Zo verrijst een fascinerende nieuwe manier van fashion design op de overblijfselen van een vervuilende mode-industrie.

Met:
Roosje Klap - Kunstenaar, Art Director, ontwerper, ARK
Grace Boyle - Founder and Director The Feelies
Avinash Changa - Founder WeMakeVR
Amber Jae Slooten - Co-Founder/Creative Director The Fabricant

Conferentie Beter is nog niet goed genoeg
NFF Conferentie: Beter is nog niet goed

Verondersteld wordt dat vrouwen en mannen in de Nederlandse televisie- en filmindustrie gelijke kansen en mogelijkheden hebben. Dat vrouwen evenveel werk maken en verdienen als mannen en dat de representatie van vrouwen op het scherm even veelzijdig is als die van mannen. Er heerst in Nederland de overtuiging dat "het hier veel beter gaat dan een aantal jaar geleden”. De realiteit blijft echter achter op het ideaal van gelijke en diverse representatie en gelijke kansen en ‘beter' is nog niet ‘goed’.

Tot nu toe waren er in Nederland geen cijfers om dit te onderbouwen. Dit jaar is er grootschalig onderzoek gedaan naar de representatie van vrouwen in de Nederlandse televisie- en filmindustrie. De Universiteit Utrecht bracht in kaart wat de genderverdeling is op sleutelposities bij het produceren van films, series en documentaires en wat daarin de afgelopen tien jaar de ontwikkelingen zijn. Het onderzoek is een initiatief van de stichting Vrouwen in Beeld en het platform Point of View en geeft feitelijke handvatten voor een gesprek over hoe we gezamenlijk evenwichtigere genderverhoudingen voor, op en achter de schermen kunnen bereiken.

In 2019 startten actrice Jacqueline Blom en scenarist/regisseur Corien van der Zwaag de podcast De Bitch en De Hoer, waarin zij mechanismen en systemen bevragen en proberen te ontwarren die de ondergeschoven positie van vrouwen in het openbare leven in stand houden. Jacqueline Blom praat met haar gasten over de positie van vrouwen in de film-, theater- en televisie-industrie. Voor NFF maken Blom en van der Zwaag een speciale aflevering van de podcast die tijdens de sessie Beter is nog niet goed wordt gepresenteerd en waarin de resultaten van het onderzoek worden besproken met professionals uit de sector.

Nieuwsbrief voor Professionals

Blijf op de hoogte van het laatste NFF Professionals nieuws.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo DioraphteFonds 21 Logo WIT 01