Een overlevende van de holocaust, thans woonachtig in de VS, herinnert zich haar verblijf in kamp Westerbork en de speling van het lot die haar behoedde voor transport naar de vernietigingskampen.
Als de televisie iets uitzendt over de Holocaust, moet Hannelore Cahn dat zien. Ze is nu 83, woont in de VS, spreekt Engels met een Amerikaans accent en heeft een paar all-American children op de wereld gezet. De Tweede Wereldoorlog eindigde lang geleden, maar in Hannelores leven heeft die diepe sporen getrokken. In Westerbork, het doorgangskamp aan de Nederlands-Duitse grens, wachtte ze op transport naar de vernietigingskampen. Als meisje bij de kamprevue had ze een bevoorrechte positie. Terwijl massa's anderen het kamp passeerden en per trein hun dood tegemoet gingen, mocht Hannelore blijven. Ze sloot een verstandshuwelijk in het kamp. Wonderlijk, zeker omdat ze op spectaculaire wijze uit het kamp werd gesmokkeld door de joodse acteur Rob de Vries, haar grote liefde, om een week later uit eigen beweging terug te keren. Robs zoon Edwin zoekt Hannelore op. Louis de Wijze, die als medegevangene Hannelore aanbad, zingt liederen uit de Westerbork-revue.

Credits

Producent
Set geluid
Sound Design
Productiebedrijf
DNU Film
Omroep
VPRO TV

Titel: Westerbork meisje
Jaar: 2007
Duur : 48 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Editie: NFF 2007

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still