Ga naar inhoud
Still

Tristan Keuris - Componist met de gouden handjes

Regie: Hans Hylkema
Portret van de onconventionele en omstreden Nederlandse componist Tristan Keuris, die de melodie in de hedendaagse klassieke muziek terugbracht.
De in 1996 overleden Tristan Keuris laat zich in deze documentaire kennen als een onconventionele componist van moderne klassieke muziek. Onconventioneel vooral, omdat zijn stukken, waaronder Sinfonia, toegankelijker klinken dan die van zijn collega's. Interviews met onder andere componist Leo Samama, collega Godert van Colmjon (waarmee Keuris een hoorbaar door de Beatles geïnspireerde plaat opnam) en dirigent Edo de Waart maken duidelijk dat Keuris' muzikale aanpak niet altijd werd gewaardeerd. Hij werd geprezen omdat hij 'de melodie in de hedendaagse klassieke muziek heeft teruggebracht.' Behalve de interviews met kenners, vrienden en betrokkenen, zijn er veel fragmenten van gesprekken met de meester zelf - met zijn kenmerkende nasale stemgeluid, opmerkelijke haardos en laconieke houding: 'ik schrijf niet opzettelijk toegankelijk, het gaat vanzelf.' Daarnaast is er veel muziek zoals uitvoeringen door onder andere het befaamde Raschèr Saxophone Quartet, waar Keuris speciaal werken voor schreef.

Credits

Uitvoerend Producent
Scenario
Set geluid
Geluidsnabewerking
Visual Effects
Montage
Productiebedrijf
IDTV Docs
Omroep
NTR
Distributie
IDTV Docs
Titel: Tristan Keuris - Componist met de gouden handjes
Jaar: 2010
Duur : 53 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Editie: NFF 2010
Jaaroverzicht Gouden Kalf Competitie

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still