Aangrijpend oorlogsdrama over de vriendschap tussen Hannah Goslar en Anne Frank. Wanneer WOII uitbreekt zien de vriendinnen hoe kort daarop de nazi’s Amsterdam overnemen. De meiden raken gescheiden als de familie Frank onderduikt.

Deze allereerste Nederlandse bioscoopfilm over Anne Frank vertelt het aangrijpende verhaal van Hannah Goslar en haar bijzondere vriendschap met Anne. Hannah en Anne zijn boezemvriendinnen als de Tweede Wereldoorlog uitbreekt en de nazi’s Amsterdam overnemen. Wanneer de familie Frank uiteindelijk onderduikt, verliezen de meiden elkaar uit het oog. Drie jaar later, in 1945, volgt een bijzondere ontmoeting tussen de meisjes in het concentratiekamp Bergen-Belsen. De moedige Hannah zet haar leven op het spel om haar sterk verzwakte vriendin te helpen.

De grens bereikt
Deze film is opgenomen in ons themaprogramma De grens bereikt. In dit programma staan we stil bij oorlogssituaties die mensen uiteendrijven en tegenover elkaar laten staan. In de films die in dit programma centraal staan, slaan mensen op de vlucht of moeten ze kiezen tussen twee kwaden. Maar ze gaan ook over de opmerkelijke veerkracht en weerstand die mensen in oorlogssituaties mee kunnen dragen. Bij iedere film is een uitgebreid nagesprek met gasten die meer over het onderwerp van de film weten. De gesprekken worden geleid door journalist, programmamaker en debatleider Bahram Sadeghi.

In dit programma is te gast:
Bertien Minco (Groningen, 1963) is sinds mei 2022 algemeen directeur van Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Ze werkte eerder op diverse plekken in de cultuur- en mediasector en onderzoekt, schrijft en vertelt over haar joodse familiegeschiedenis.

Titel: Mijn beste vriendin Anne Frank
Jaar: 2021
Duur : 1 uur, 42 minuten
Categorie: Speelfilm
Thema: Jeugd, Maatschappij, Politiek, De grens bereikt
Editie: NFF 2022

Gouden Kalf nominaties

Beste Muziek (2022)
Merlijn Snitker

Stills

Stills
Stills
Stills