Na een brand in een Amsterdamse opslagplaats zijn de persoonlijke eigendommen voor altijd verloren, maar de herinneringen laten zich niet zomaar uitwissen. Ontroerende documentaire over klein en groot verlies geeft de spullen een tweede leven.
Op 26 november 2009 brandde een opslagloods in Amsterdam-Noord tot de grond toe af. Daarmee gingen de persoonlijke eigendommen van honderden huurders in rook op. Wat resteert zijn de herinneringen. John Appel zette een aantal gedupeerden voor een green screen en liet ze vertellen over dat wat voor altijd verloren ging: van huisraad en een met veel pijn, moeite en geld gerestaureerde oldtimer, tot een door U2 gesigneerde gitaar, historische geluidsopnames en intieme aandenkens aan familie en kindertijd. Op de achtergrond zijn de verloren objecten nog eenmaal te zien, voordat ook daar de vlammenzee ze nogmaals onherroepelijk verteert en de regisseur genadeloos toont hoe hij ze als stille getuigen in de puinresten aantrof. De ironie - maar zeker ook troost - schuilt in het feit dat de krachtige herinneringen de gemiste spullen een nieuw leven geven. Gemaakt in opdracht van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, als startschot voor de Dutch Documentary Collection, dat hoogtepunten uit het oeuvre van Nederlandse documentairemakers in een dvd-box bundelt.

Credits

Producent
Scenario
Set geluid
Geluidsnabewerking
Visual Effects
Productiebedrijf
VOF Appel & Honigmann
Omroep
Human TV
Distributie
VOF Appel & Honigmann

Titel: De as van Phoenix
Jaar: 2010
Duur : 50 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Editie: NFF 2010

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo DioraphteFonds 21 Logo WIT 01