Ga naar inhoud
Op Curaçao leven zwarte en witte eilandbewoners langs elkaar heen. Een cursus over leidinggeven voor Antilliaans personeel van een supermarkt rakelt onverwerkt koloniaal verleden op.

Curaçao is door het klimaat en de heldere zee een geliefde vakantiebestemming voor Nederlanders. Sommigen van hen kopen een villa in een resort. Maar integreren met de lokale Antilliaanse bevolking gebeurt bijna niet. De Nederlanders treffen elkaar op feestjes en op de golfbaan. Contacten onderling zijn stroef.
In de Albert Heijn Zeelandia supermarkt in Willemstad is dit goed te zien. Het personeel reageert lauw en zonder reactie op adviezen en richtlijnen. Goede werkkrachten lijken weinig geïnteresseerd in promotie. De verbaasde supermarktmanager stuurt wit management en zwart personeel op cursus met het motto 'Waarom wil een Antilliaan geen leiding geven?' Dan wordt duidelijk dat ruim 150 jaar na het afschaffen van de slavernij en 50 jaar na het koloniale tijdperk het verleden nog niet verwerkt is. Antillianen groeien nog steeds op met idee minderwaardig te zijn aan Europeanen.
Archiefteksten en -beelden (zoals van het inzetten van mariniers tegen Shell-personeel in 1969) illustreren pijnlijk hoe Nederland met de Antilliaanse onderdanen is omgegaan.

Credits

Uitvoerend Producent
Scenario
Geluidsnabewerking
Productiebedrijf
Zeppers Film & TV
Omroep
NTR TV
Distributie
Cinema Delicatessen

Titel: Curaçao
Jaar: 2010
Duur : 1 uur, 15 minuten
Categorie: Lange Documentaire
Competities: Jaaroverzicht
Editie: NFF 2011

Gouden Kalf nominaties

Andere prijzen

Prijs v.d. Nederlandse Filmkritiek (2011)
Prijs v.d. Nederlandse Filmkritiek (2011)

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Bekijk trailer

Stills

Still
Still
Still
Still