Ga naar inhoud

Masterclasses

Heb jij altijd al in het hoofd van een maker willen duiken? Tijdens het festival vinden vier Masterclasses plaats waarbij de bioscoopstoel verandert in een comfortabele collegebank. In 2,5 uur kijken we één of meerdere film(s) en worden makers uitgebreid geïnterviewd over hun werk en visie op het filmvak. Iedere Masterclass begint met een film van de desbetreffende master(s). Daarna duiken we samen met regisseurs, schrijvers, production designers en researchers in hun vakgebied en het maakproces. Zo krijg je antwoord op vragen als: Hoe vertaal je een boek naar een film? Hoe herschrijf je een geschiedenis met film? Hoe blijf je bij de kern van je verhaal? En hoe draagt de keuze voor een specifieke vorm hieraan bij?

De Masters van NFF 2023

Still Lampje

Lampje

Maandag 25 september, 10:00-12:30

Benieuwd hoe een boek tot leven komt op het scherm en wat hier allemaal bij komt kijken? Dat kom je te weten tijdens deze Masterclass. We starten met de eerste aflevering van Lampje op het grote doek. Daarna gaan we in gesprek met de schrijver van het boek, de scenarist en regisseur over hoe zij dit magische verhaal tot leven brachten in de serie. Na het kijken van nog een aflevering schuift production designer Barbara Westra aan. Welke keuzes worden gemaakt op het gebied van decor, props en kostuums? Hoe zorg je ervoor dat een wereld die al in het hoofd van duizenden kinderen vorm kreeg aan de verwachten voldoet in de serie? Welke scènes bleken onverfilmbaar? En in hoeverre mag je afwijken van het boek en hoe werk je hierin samen met de schrijver?

Still The Presidents Daughter Cynthia Mc Leod

The President's Daughter & the Richest Freeborn Lady

Maandag 25 september, 14:30-17:00

De Masterclass start met het kijken vanThe President 's Daughter & the Richest Freeborn Lady. Vervolgens gaan we in gesprek met gasten Mildred Roethof en Cynthia McCleod en duiken we in het maakproces. Wat zijn de drijfveren van beide vrouwen, en van de vrouw waar McLeod diepgravend onderzoek heeft gedaan: Elisabeth Samson? Wat is het belang van het in beeld brengen van het verleden voor het heden? Waarom is een goed archief essentieel? En hoe maak je voor een documentaire, waarin je beeldvormend te werk gaat, de keuzes voor wat je wel en niet laat zien en vertelt?

Still GRANDELOGE FILANTROPIA

GRANDE LOGE FILANTROPIA + Scènes met mijn vader

Dinsdag 26 september, 10:00-12:30

In deze Masterclass kom je, na het kijken van de twee korte films, meer te weten over de verhalen en thema’s achter GRANDE LOGE FILANTROPIA en Scènes met mijn vader. Beide films zijn een bijzondere mix tussen fictie en documentaire. De films verschillen ogenschijnlijk veel van elkaar, maar in deze Masterclass ontdek je de raakvlakken. Waarom kozen de makers juist voor deze vorm? Hoe zet je je verhaal om in fictie, maar blijf je dicht bij de werkelijkheid zodat het wel documentair blijft? En hoe draagt de vorm bij aan het vertellen van je verhaal? Wat werkt wel en wat werkt níet als je stijlen mixt, wat zijn de harde keuzes die je moet maken?

Still_Sweet Dreams

Sweet Dreams

Dinsdag 26 september, 14:30-17:00

In deze Masterclass kom je meer te weten over Sweet Dreams, de openingsfilm van NFF 2023. De Masterclass start met een vertoning van de film. Daarna duiken we met de regisseur dieper in de wereld achter de film. Hoe kies je voor een bepaalde vorm? Hoe vind je je eigen filmtaal en hoe kun je magisch realisme inzetten? En wat komt er allemaal kijken bij het researchen van een historisch drama gebaseerd op waargebeurde geschiedenis? Hoe maak je een historisch verhaal filmisch relevant in het nu?

Benieuwd naar meer specials?

NFF bezoeker in wit gekleed wijst naar links

Altijd up-to-date

Als eerste op de hoogte van de kaartverkoop? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrieven.