Ga naar inhoud

Masterclasses

Heb jij altijd al in het hoofd van een maker willen duiken? Tijdens het festival vinden vier Masterclasses plaats waarbij de bioscoopstoel verandert in een comfortabele collegebank. In 2,5 uur kijken we één of meerdere film(s) en worden makers uitgebreid geïnterviewd over hun werk en visie op het filmvak. Iedere Masterclass begint met een film van de desbetreffende master(s). Daarna duiken we samen met regisseurs, schrijvers, production designers en researchers in hun vakgebied en het maakproces. Zo krijg je antwoord op vragen als: Hoe vertaal je een boek naar een film? Hoe herschrijf je een geschiedenis met film? Hoe blijf je bij de kern van je verhaal? En hoe draagt de keuze voor een specifieke vorm hieraan bij?

De Masters van NFF 2024

Ontwerp zonder titel

Tina Farifteh is één van de Fellows van het Fellowshipprogramma van het Nederlands Film Festival en werkt hierbinnen aan een onderzoek. In haar laatste documentaire Kitten of Vluchteling? stelt ze de prangende vraag waarom we de ene vluchteling met onze eigen auto ophalen en we de ander laten verdrinken aan de grenzen van Europa. In haar onderzoek Empathic Rage bouwt ze voort op deze vraag en onderzoekt ze hoe je empathie en woede kan inzetten om de wereld te redden. Tina won de Zilveren Camera 2023, de meest prestigieuze prijs voor fotojournalistiek en documentaire fotografie in Nederland. 

In haar Masterclass komen onderzoek, documentaire en installaties samen. Tina Farifteh bespreekt met haar meegebrachte expert de impact van beelden op de mens en de manipulatie die kan aanzetten tot empathisch of juist wreed gedrag.

3

In 2011 won hij een ‘fokking Gouden Kalf’ voor zijn hoofdrol in Rabat. Bij het grote publiek is Nasrdin Dchar onder andere bekend als Potlood in de serie Mocro Maffia (2018-2023), waarvan binnenkort het zesde en laatste seizoen verschijnt, en als Mardik in Het gouden uur (2022). Zijn carrière omvat tientallen films en series waaronder Faithfully Yours, Het gouden uur en theater (onder meer het vijf uur durende Familiekroniek). In zijn onlangs verschenen memoires Nasrdin blikt hij terug op zijn lange en ingewikkelde weg naar de top, zijn worsteling met stereotypering en zijn gevecht om te mogen zijn wie hij is.

In deze Masterclass kijken we naar de debuutfilm van Dchar. Met de nieuwe ingeslagen weg als debuterende filmmaker, komt de creatieve vrijheid en het leerproces aan bod, maar ook de veelzijdigheid en het brede talent van Nasrdin Dchar inclusief de voor- en nadelen.

4

Mascha Halberstads Knor werd genomineerd voor vijf Gouden Kalveren in 2022, waarvan er drie werden verzilverd: Beste Regie, Beste Production Design en Beste Film. De film was genomineerd voor een Kristallen Beer in Berlijn en voor een European Film Award. Halberstad maakte de wereldberoemde videoclip voor Wild Frontier van The Prodigy. In haar films richt zij zich op een jeugdig publiek zonder ooit het oudere publiek uit het oog te verliezen. 

In deze Masterclass kijken we naar haar nieuwste film Vos en Haas: redden het bos en ligt de focus op storytelling binnen animatie en fijne kneepjes en technieken achter het stop-motion en animatievak. Ook geeft ze het publiek een kijkje achter de schermen bij haar nieuwste project Sjap en King.

De Masters van NFF 2023

230925 Utrecht Nederlands Film Festival 2023 NFF23 Lampje LARS LENSINK NFF 3

Lampje

Benieuwd hoe een boek tot leven komt op het scherm en wat hier allemaal bij komt kijken? Dat kom je te weten tijdens deze Masterclass. We starten met de eerste aflevering van Lampje op het grote doek. Daarna gaan we in gesprek met de schrijver van het boek, de scenarist en regisseur over hoe zij dit magische verhaal tot leven brachten in de serie. Na het kijken van nog een aflevering schuift production designer Barbara Westra aan. Welke keuzes worden gemaakt op het gebied van decor, props en kostuums? Hoe zorg je ervoor dat een wereld die al in het hoofd van duizenden kinderen vorm kreeg aan de verwachten voldoet in de serie? Welke scènes bleken onverfilmbaar? En in hoeverre mag je afwijken van het boek en hoe werk je hierin samen met de schrijver?

20230925 Utrecht Nederlands Film Festival 2023 NFF23 Masterclass Presidents Daughter FOTO JAIME KORBEE CO CREATOR NFF09

The President's Daughter & the Richest Freeborn Lady

De Masterclass start met het kijken vanThe President 's Daughter & the Richest Freeborn Lady. Vervolgens gaan we in gesprek met gasten Mildred Roethof en Cynthia McCleod en duiken we in het maakproces. Wat zijn de drijfveren van beide vrouwen, en van de vrouw waar McLeod diepgravend onderzoek heeft gedaan: Elisabeth Samson? Wat is het belang van het in beeld brengen van het verleden voor het heden? Waarom is een goed archief essentieel? En hoe maak je voor een documentaire, waarin je beeldvormend te werk gaat, de keuzes voor wat je wel en niet laat zien en vertelt?

NFF masterclass grande loge 2023 Photo by Almicheal Fraay maikeljay 2

GRANDE LOGE FILANTROPIA + Scènes met mijn vader

In deze Masterclass kom je, na het kijken van de twee korte films, meer te weten over de verhalen en thema’s achter GRANDE LOGE FILANTROPIA en Scènes met mijn vader. Beide films zijn een bijzondere mix tussen fictie en documentaire. De films verschillen ogenschijnlijk veel van elkaar, maar in deze Masterclass ontdek je de raakvlakken. Waarom kozen de makers juist voor deze vorm? Hoe zet je je verhaal om in fictie, maar blijf je dicht bij de werkelijkheid zodat het wel documentair blijft? En hoe draagt de vorm bij aan het vertellen van je verhaal? Wat werkt wel en wat werkt níet als je stijlen mixt, wat zijn de harde keuzes die je moet maken?

230926 Utrecht Nederlands Film Festival 2023 NFF23 Masterclass Sweet Dreams LARS LENSINK NFF 11

Sweet Dreams

In deze Masterclass kom je meer te weten over Sweet Dreams, de openingsfilm van NFF 2023. De Masterclass start met een vertoning van de film. Daarna duiken we met de regisseur dieper in de wereld achter de film. Hoe kies je voor een bepaalde vorm? Hoe vind je je eigen filmtaal en hoe kun je magisch realisme inzetten? En wat komt er allemaal kijken bij het researchen van een historisch drama gebaseerd op waargebeurde geschiedenis? Hoe maak je een historisch verhaal filmisch relevant in het nu?

NFF bezoeker in wit gekleed wijst naar links

Altijd up-to-date

Als eerste op de hoogte van de kaartverkoop? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrieven.