Ga naar inhoud
Prof Talk - De weg naar verbetering .jpg

NFF Prof Talk: De weg naar verbetering - Het geld, de blik, de aanraking

Verandering gebeurt niet vanzelf. Tijdens deze Prof Talk staan we stil bij de manieren waarop de filmsector zichzelf veiliger en gelijkwaardiger zou kunnen maken. Dit doen we vanuit drie invalshoeken, waarbij zowel aandacht is voor successen tot nu toe als groeipunten. Door ons bewust te worden van de bestaande cultuur en structuren en hoe we deze op een andere manier vorm kunnen geven, creëren we de weg naar verbetering.

Het geld
Karla Puttemans van het Vlaams Audiovisueel Fonds spreekt over de werking van hun impulsregeling om meer vrouwelijke crewleden te betrekken bij audiovisuele producties. Leer wat het VAF heeft gedaan om vrouwen meer zichtbaar te maken en hoe zo’n financiële impuls bij kan dragen aan een omslag in de sector.

De blik
Wat is de Male Gaze, hoe komt het dat we die zo normaal zijn gaan vinden dat we hem amper nog opmerken en hoe werkt deze het objectiveren van vrouwen in de hand? Hoe worden we ons als makers bewust van de invloed van de Male Gaze op de manier waarop we verhalen vertellen? Aan de hand van fragmenten uit de documentaire Brainwashed: Sex-Camera-Power gaan we in op hoe de Male Gaze de modus operandi van zowel mannelijke als vrouwelijke verhalenvertellers heeft gevormd.

De aanraking
Tamar van den Dop, regisseur van de documentaire Mag ik je aanraken? en acteur en intimiteitscoördinator Markoesa Hamer gaan dieper in op het onderwerp intimiteit op de set. Want naast veiligheid valt er ook veel creatieve rijkdom te halen in het werken met een intimiteitscoördinator, zoals realistischere scenes en betere acteerprestaties, die resulteren in een betere films en series.

De documentaire Mag ik je aanraken? is aansluitend op deze Prof Talk te zien in Filmtheater Slachtstraat. Kijk hier voor tickets en tijden.

In samenwerking met Vlaams Audiovisueel Fonds, Stichting Vrouwen in Beeld en Point of View.

Voertaal: Nederlands
Presentatie: Isabel Sheridan (Programmamaker en moderator) & Jacqueline Blom (Point of View)
Sprekers:
- Karla Puttemans (Hoofd Productie, Vlaams Audiovisueel Fonds)
- Michael Middelkoop (Regisseur)
- Tamar van den Dop (Acteur en regisseur Mag ik je aanraken)
- Markoesa Hamer (Acteur en intimiteitscoördinator)

Professionals & Talent Programma