Ga naar inhoud
Wat drijft makers en wat speelt er achter de schermen? Wat kun je van hun werk en carrièrepaden leren? Aan de hand van regisseur Mildred Roethofs nieuwe documentaire The President's Daughter & the Richest Freeborn Lady duiken we in het leven en werk van de hoofdpersoon, de Surinaamse schrijver en historicus Cynthia McLeod.

De Amerikaanse historicus Barbara Tuchman stelde in haar proefschrift A Distant Mirror: "Een volk dat geen toegang heeft tot de bronnen van zijn geschiedenis krijgt een zelfbeeld dat gebaseerd is op mythen en stereotypen." Dit uitgangspunt ligt aan de basis van Roethofs documentaire en deze Masterclass.

De Masterclass start met het kijken van The President 's Daughter & the Richest Freeborn Lady. Vervolgens gaan we in gesprek met gasten Mildred Roethof en Cynthia McLeod en duiken we in het maakproces. Wat zijn de drijfveren van beide vrouwen, en van de vrouw waar McLeod diepgravend onderzoek heeft gedaan: Elisabeth Samson? Wat is het belang van het in beeld brengen van het verleden voor het heden? Waarom is een goed archief essentieel? En hoe maak je voor een documentaire, waarin je beeldvormend te werk gaat, de keuzes voor wat je wel en niet laat zien en vertelt?

Naast antwoord op deze vragen, krijg je ook vooral de ruimte om je eigen vragen aan Mildred Roethof en Cynthia McLeod te stellen.

Over The President's Daughter & the Richest Freeborn Lady
Filmmaakster Mildred Roethof volgt icoon Cynthia McLeod (1936) op een duizelingwekkende reis door ons koloniale verleden. McLeod heeft een queeste; aandacht voor Elisabeth Samson (1715-1771); eerste vrijgeborene en eerste zwarte, vrouwelijke miljonair van Suriname. Een film over twee vlijmscherpe vrouwen, met inzichten die een verrassend licht werpen op het ‘sorry' van Nederland.

Over de gasten
Mildred Roethof (1969) volgde de Sociale Academie. Ze is programma- en documentairemaker, waarbij ze zich vooral richt op maatschappelijke onderwerpen. Verder is ze onder andere oprichter van Human Nature Films, een productiehuis dat urgente en relevante verhalen een gezicht wil geven.

Cynthia McLeod (1936) is werkzaam als schrijver en historicus, gespecialiseerd in het Nederlandse-Surinaamse slavernijverleden. Haar debuutroman Hoe duur was de suiker? is een enorm succes. Het boek werd in 2013 verfilmd en was toen de openingsfilm van het 33e Nederlands Film Festival. Naast historische romans, schrijft ze ook kinderboeken en documentair werk.

Specials