Ga naar inhoud
Portret Ena Sendijarević.png

Film + Masterclass: Sweet Dreams

Wat drijft makers en wat speelt er achter de schermen? Wat kun je van hun werk en carrièrepaden leren? Ena Sendijarević, regisseur van openingsfilm Sweet Dreams, vertelt in deze Masterclass meer over o.a. absurdisme en het creëren van een eigen filmtaal.
In deze Masterclass kom je meer te weten over Sweet Dreams, de openingsfilm van NFF 2023. De Masterclass start met een vertoning van de film. Daarna duiken we met de regisseur dieper in de wereld achter de film. Hoe kies je voor een bepaalde vorm? Hoe vind je je eigen filmtaal en hoe kun je magisch realisme inzetten? En wat komt er allemaal kijken bij het researchen van een historisch drama gebaseerd op waargebeurde geschiedenis? Hoe maak je een historisch verhaal filmisch relevant in het nu?

Naast antwoord op deze vragen, krijg je ook vooral de ruimte om je eigen vragen aan Ena Sendijarević te stellen.

Over Sweet Dreams
Bitterzoet koloniaal familiedrama dat de moderne samenleving een spiegel voorhoudt. De dood van een Nederlandse suikerfabrikant leidt in deze meedogenloze satire tot een uitbundig kat-en-muisspel, terwijl een Indonesische arbeidersopstand broeit. De film is dit jaar geselecteerd voor het Locarno Film Festival.

Sendijarević: “Het verhaal van de film is een gruwelijk sprookje. Ik stelde me een film voor waarin de banaliteit van geweld wordt onderstreept.”

Over Ena Sendijarević
Ena Sendijareviç (1987) is scenarist en regisseur. Haar debuut speelfilm Take Me Somewhere Nice won de Special Jury Award bij het IFFR in 2019 en werd genomineerd voor het Gouden Kalf voor Beste Regie op het Nederlands Film Festival. Ook won de film The Heart of Sarajevo, de prijs voor Beste Speelfilm op het Sarajevo Film Festival en werd de film geselecteerd voor Cannes Film Festival Acid. Haar korte film Import won onder meer op Dokufest Prizren de prijs voor Best International Short.
Specials