Ga naar inhoud
Wat drijft makers en wat speelt er achter de schermen? Wat kun je van hun werk en carrièrepaden leren? Regisseur Margien Rogaar, scenarist Mieke de Jong, production designer Barbara Westra en schrijver Annet Schaap vertellen tijdens deze masterclass over hoe zij van jeugdbestseller Lampje een succesvolle serie maakten.
Benieuwd hoe een boek tot leven komt op het scherm en wat hier allemaal bij komt kijken? Dat kom je te weten tijdens deze Masterclass. We starten met de eerste aflevering van Lampje op het grote doek. Daarna gaan we in gesprek met de schrijver van het boek, de scenarist en regisseur over hoe zij dit magische verhaal tot leven brachten in de serie. Na het kijken van nog een aflevering schuift production designer Barbara Westra aan. Welke keuzes worden gemaakt op het gebied van decor, props en kostuums? Hoe zorg je ervoor dat een wereld, die al in het hoofd van duizenden kinderen vorm kreeg, aan de verwachtingen voldoet in de serie? Welke scènes bleken onverfilmbaar? En in hoeverre mag je afwijken van het boek en hoe werk je hierin samen met de schrijver?

Naast antwoord op deze vragen, krijg je ook vooral de ruimte om je eigen vragen aan de makers te stellen.

Over Lampje
Lampje woont met haar vader Augustus in de vuurtoren. Hij stuurt haar elke avond naar boven om het licht aan te steken. Op een onstuimige dag gaat alles mis: de lucifers zijn op, het vuur blijft uit en een groot schip slaat te pletter tegen de rotsen. Lampje wordt uit huis geplaatst en moet gaan werken in het beruchte Zwarte Huis. En daar, dat weet iedereen, woont een monster. Het Zwarte Huis is, op een paar nerveuze personeelsleden na, verlaten. Niemand wil er werken. Lampje heeft geen keus, ze moet zorgen voor het monster dat zit opgesloten in de torenkamer. Tegen alle verwachtingen in, ook haar eigen, raakt Lampje bevriend met het monster.

Over de gasten
Margien Rogaar volgde de opleiding Regie aan de Nederlandse Filmacademie en regisseert films en series. Ze maakte o.a. Alleen op de wereld (2014) en Bon Voyage (2011). Opgroeien, wijzer worden en kinderen zijn thema's die regelmatig terugkomen in haar werk.

Mieke de Jong is scenarist voor film en televisie, daarnaast is ze ook adviseur en scriptcoach. In 2002 en 2011 won zij de LIRA scenarioprijs en in 2016 de Zilveren Krulstaart. Ze ontving meerdere Gouden Kalf-nominaties: in 1995 voor Frans en Duits voor Beste Televisiedrama, en in 2009 voor Beste Scenario met Oorlogswinter.

Barbara Westra is een autodidact art director en production designer voor commercials, (korte) films en televisie. In 2022 werd ze genomineerd voor het Gouden Kalf voor Beste Production Design voor Captain Nova.

Annet Schaap is schrijver en illustrator. Ze is met name bekend door haar illustraties in de Hoe overleef ik-serie van Francine Oomen, de Superjuffie-boeken van Janneke Schotveld en de boeken van Jacques Vriens. Haar schrijfdebuut Lampje won in 2018 de Nienke van Hichtumprijs, de Vlaamse Boekenleeuw, de Woutertje Pieterseprijs en de Gouden Griffel.
Specials